Krönika

Dr Snake: De retoriska monstren har tagit över

Vissa elaka människor drar till och med paralleller mellan läkare och dinosaurier.
Och visst, anpassa sig måste man ju. Dinosaurierna klarade inte att få det lite kallt om fossingarna och dog ju ut. Inkafolket vägrade att acceptera det onödiga och orealistiska hjulet och dog också ut.

Hela världsekonomin accepterade å andra sidan ohämmat IT-bubblan, och då dog ganska många också. I alla fall ekonomiskt. Och visst påminner det om övertron på fördelarna med att, till varje pris, omorganisera och omstrukturera i sjukvården?

Innan valet tyckte svenska folket att sysselsättningen var viktigast. Efter valet tycker samma otacksamma folk istället att sjukvården är viktigast. Hur kunde det gå så snett?

Regeringen hade väl räknat med att en tandlös vårdgaranti skulle räcka som garnityr för att få tyst på massorna. Men att ha ett arbete är förstås over-kill om man ändå är för sjuk för att gå dit.

Så med detta intresse från allmänheten gäller det nu för sjukvårds-Sverige att övertyga om hur man ska få den bästa vården. Från styrande håll har man lösningarna klara. Slå ihop eller privatisera!

Eftersom lösningarna redan är uttänkta pågår nu mest utbyte av retoriska slagord istället för nån sjukvårdsdebatt värd namnet.
Vid sjukhussammanslagning står den glada visionen om ”kulturöverföring” mot motståndarsidans ”vi vill inte ha nån gökunge i boet”. Den privata sjukvården anklagas för att anse patienten som sjuk tills han är pank, den offentliga istället för att patienten anses frisk tills han är död.

”Kom inte med problem utan att samtidigt presentera en lösning” är ett annat retoriskt grepp från ledningar som effektivt får tyst på kritiker. Genialiskt förstås. Vill man inte höra på lösningen slipper man ju också prata om problemet.
Förmågan att övertyga är alltså biljetten för att få utveckla sjukvården. Med rätt slagord blir du en överlevare!
Så drömmen är alltså att också drilla alla doktorer i retorik. Hellre retoriska monster än historiska monster…

Slut med sakargument och krav på konsekvensanalyser alltså. Fram med storsläggan. Debatterna blir ju också så mycket roligare utan trista fakta.

Och förresten, dinosaurierna dog ju faktiskt inte. Dom lärde sig flyga.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera