Krönika

Digitalisering av vården – gift eller medicin?

Den svenska marschen mot världsmästartiteln i e-hälsa går vidare. Enligt rapporterna har man fått fram en fin logga till hemsidan. Inte illa, och det bådar ju gott inför fortsättningen. Den heter tydligen att man ska på träningsläger och där komma på vilka mått som ska användas för att utse mästaren. Ungefär som när ryssarna sköter dopinglabbet, alltså.

Nåväl, det är ju bra att kanslisterna håller sig sysselsatta. Om de får tid över borde de läsa Robert Wachters bok The Digital Doctor. Utifrån ett fall på det sjukhus han arbetar på diskuterar han digitaliseringens faror och möjligheter. Det är en av de klokaste rösterna jag hört i ämnet. Undertiteln säger en del om vad han tror: Hope, Hype, and Harm at the Dawn of Medicine’s Computer Age.

Förutom att plöja en hel del litteratur i ämnet så har jag också haft nöjet att träffa flera företag inom branschen. Ett av dem arbetar med artificiell intelligens (AI) med tillämpning på en mycket vanlig sjukdom. De arbetar mest i USA och när jag frågar om hur de ser på Sverige som marknad, suckas det.

Inte så att vårdgivare inte vill, men de sitter fast i ett hopplöst efterblivet system. På just det här området har det tagits fram data i över trettio år utan att se till att de blir användbara för stordata- och AI-analys.

En anledning till att den digitala tekniken rör om så mycket är att den inte behöver ta hänsyn till länsgränserna, dessa den svenska vårdens heligaste fundament. Men tekniska och affärsmässiga innovationer har inte bara utplånat länsgränser, de kommer att göra likadant med landsditon. Så här kommer ett framtida vårdbesök att låta inom en inte alltför avlägsen framtid:

– Bengt!

– Ja, Alexa, vad är det nu? Jag känner mig faktiskt lite hängig idag och skulle uppskatta att inte bli störd i onödan.

– Jag vet att du gör det. Din röst låter inte helt normal. Det kan vara influensa som kräver medicinering. 212 458 personer har just nu liknande symptom som du har, något som landstinget kommer att rapportera nästa år. Kan jag be dig öppna munnen och hålla din telefonkamera så att jag kan se ditt svalg?

– Så här? Ahhhh…!

– Tack! Kan jag nu be dig lägga ditt pekfinger på kameran så att jag kan mäta din puls?

– Javisst!

– Tack! Du har en något förhöjd vilopuls. Jag kan också se från dina senaste FitBit-mätningar att du inte har hållit ditt vanliga tempo de senaste två dagarna. Du nämnde också igår att du hade ont i huvudet och tog en värktablett innan du gick och lade dig. Vitaldata från dina lurar visar också att du har lite feber. Det verkar som att du har en infektion i kroppen som kräver vila, rikligt med dryck och en omgång Vitracyn, det enda som idag hjälper mot infektioner och som du svarar på. Vill du att jag ska beställa en dos hos Dr. Algo Ritmo och sen skriva ett email till din arbetsgivare om att du arbetar hemifrån de närmaste tre dagarna? Om du vill träffa en läkare så är det just nu tre veckors väntetid på alla vårdcentraler nära dig.

– Ja, tack, det vore väldigt bra! Tre veckor, är det nån som har tid att vänta så länge?

– Så, nu var det ordnat. Räkningen skickas som vanligt till Bupa och du behöver bara betala självrisken.

– Vad skönt! Jo, Alexa, det var en sak till. På senare tid har jag haft lite svårt att, ja du vet, …

– Du behöver inte oroa dig. Din gensekvensering visar inga avvikelser i HOXB13 så det är inte troligt att du har problem med prostatan, ännu. Däremot bör du fortsätta att köra ditt yogaprogram som jag tidigare sagt, så att du håller ditt blodtryck i schack.

– OK, tack, det ska jag göra! Men, hur visste du vad jag skulle säga?

– Men, Bengt, jag vet mer om dig än vad du själv gör. Krya på dig nu!

– …

Orealistiskt? Möjligt, men svär inte på det. Jag tror att 2025 års världsmästare i e-hälsa inte kommer att vara Sverige, inte ens ett land. Mästaren kommer att hittas i gruppen Alphabet, Microsoft, Amazon och Facebook, med kinesiska armén som kolsvart häst. En av Googles investeringar heter doctorondemand.com; kan nås med eller utan försäkring. Heja Sverige!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera