Krönika

”Det vore bra om alla fick möjlighet att gå en kurs”

_mg_0190Mycket har förändrats nu under början av hösten. Jag har börjat på kompletteringsprogrammet, KUL, vid Göteborgs universitet för läkare med examen utanför EU.  Därför har jag också slutat jobba som läkarassistent i Angered eftersom jag inte hinner jobba och studera samtidigt. Privat så har också min fru kommit till Sverige och vi har flyttat till Borås där vi fått en lägenhet. Vi trivs jättebra där. Jag pendlar till Göteborg varje dag och min fru, som är ekonom, har sökt till vuxenutbildning för att få gå SFI och lära sig svenska. När hon lärt sig svenska planerar hon att jobba eller studera på universitet.

Jag har fortfarande kvar en kontakt till Angered, eftersom jag fortsätter att arbeta med några forskningsprojekt som är jätteintressanta. är ett virtuellt patient-projekt för läkare för att träna kommunikation, och ett samarbete mellan Angereds närsjukhus och Skaraborgs sjukhus som gäller webb-baserad utbildning för KOL-patienter. Vi har också ett annat projekt i Angered som är relaterat till KOL-patienter och KOL-anhöriga. Det är mycket jobb, men intressant.

Kompletteringsprogrammet KUL, är en jättebra kurs. Den ordnas förutom i Göteborg också på Karolinska Institutet i Stockholm och vid Linköpings universitet. Vi har flera ämnen, till exempel invärtesmedicin, kirurgi, gynekologi och geriatrik, men också författningskunskap för att lära oss lagar och regler. Kursen är bra på flera sätt, dels får vi uppdatera våra kunskaper. Jag tog examen för fem år sedan och vissa för tio år sedan och det är bra att få upprepa det man lärt sig tidigare. Sedan när jag slutar kursen och blir godkänd har jag samma kunskaper som alla andra som utbildat sig till läkare i Göteborg har. Det gör att jag kommer känna mig tryggare när jag träffar eller undersöker patienter. Det finns också en praktisk del där jag praktiserat på vårdcentral och min handledare på VC sa att det märks att jag arbetat som läkarassistent. Arbetet som läkarassistent i Angered har hjälpt mig väldigt mycket, jag kan ta anamnes och ge besked till patienter under handledning.

Läkarna som går KUL-programmet kommer från hela världen. Här på Göteborgs universitet är vi 20 personer. Det finns kollegor från Syrien, Iran, Uzbekistan, Colombia, Pakistan, Kina och Ryssland. Alla som går kursen är väldigt kunniga och har varit aktiva under sin tid i Sverige. De har jobbat som läkarassistenter eller gjort praktik inom vården eller jobbat som undersköterska. Alla har varit jätteaktiva redan innan kursen.

Mycket av det vi lär oss kan jag redan från min tid som läkarassisten. Men skillnaden är att jag nu kan organisera och sortera upp det jag lärt mig. Mina handledare i Angered lärde mig diktera och ta anamnes på ett väldigt bra sätt, men nu har jag också böcker att läsa och får alla de kunskaper man lär sig här i Sverige. Det är annorlunda när man får gå en kurs på det här sättet. I Angered var det mera praktiskt, men nu får jag också teoretiska kunskaper

Min kurs pågår till den 2 juni nästa år. Jag hoppas att jag ska få at-plats snabbt efter det för att kunna få min legitimation.

Jag hoppas verkligen det kunde bli så att alla läkare som kommer från andra länder kan gå en sådan här kompletteringskurs där man också kan bättra på sina kunskaper. Det är mycket bättre än kunskapsprovet. Jag önskar att alla universitet med läkarutbildning i Sverige kunde ta in 20-30 utländska läkare till en kurs för att validera sina kunskaper. Det är mycket  bättre att gå en kurs för att få en examen istället för att gå till ett enda prov som kanske är mycket svårt. Särskilt nu när Tule-provet ska ersättas med ett nytt kunskapsprov har vi en känsla av att det nya provet kommer bli svårare än Tule-provet. Det vore bra om det fanns möjlighet för alla att gå en kurs i stället.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera