Krönika

Det här med studieteknik

Jag trodde att jag skulle ha lite nytta av sex års tidigare högskolestudier när det gäller studieteknik. Men läkarprogrammet liknar ingenting jag någonsin pluggat tidigare vad gäller hur mycket vi ska förstå och pränta in på så kort tid.
Efter den senaste föreläsningen gick jag fram till läraren och undrade om han hade något tips på hur man som inte särskilt kemiskt kunnig ska klara att ta in all denna info. Han tittade på mig med allvarlig min och sade bara ”råplugga”.
Aha, så det finns inga genvägar alltså. Det har jag dessvärre insett nu. Jag måste verkligen lära mig kemisk formel för kemisk formel hela metabolismen. Deadline är 31 maj. Då har vi den stora läskiga termin 1-tentan.

En kompis till mig som är ST-läkare nu tipsade mig om att det bästa sättet att lära sig är att plugga i en liten grupp på max tre personer. Det har jag tillämpat hittills med mer eller mindre lyckat resultat från gång till gång. Mest har det varit bra och en hel del kunskap har satt sig någonstans i långtidsminnet. Men kemin känns inte lika lätt att plugga i grupp. Det finns ju inte så mycket att resonera kring. Kemiska bindningar sitter där de sitter och det är bara att acceptera och pränta in.
Om någon av er som läser denna blogg har tips om hur jag och mina lika panikslagna klasskompisar ska klara att lära oss all denna kemi så maila mig gärna eller kommentera här.
Nu måste jag fördjupa mig i aminosyror och enzymer.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera