Krönika

Det är över nu

Usch, vad opeppad jag kände mig när jag kom till skrivsalen 8:20 i går morse. Det kändes som om jag laddat sönder min stackars hjärna och jag hade ingen energi kvar. Det första fyratimmarspasset av tentan kändes trots det ganska bra. Jag tyckte att jag hade ett hum i alla fall om nästan varje fråga. 60 procent rätt borde jag nog ha fixat.
På lunchen var det några som drog fram böcker och anteckningar. Men jag och en kompis i klassen bestämde oss för att inte prata om tentan eller plugga något mer.
Passet efter lunchen kändes också rätt så bra. Jag fick sen veta att jag gjort helt fel på två frågor, men jag valde att skaka av mig det och undvika att hamna i diskussioner om rätt och fel svar.
Inför tredje och sista skrivpasset var det snack om att nu skulle det komma frågor på embryologin. Jag som älskar embryologin trodde att jag lätt skulle plocka poäng på det området. Men det var en helt obefogad hybris från min sida. Det kom fyra frågor om embryologi på totalt åtta poäng. Jag är glad om jag klarade tre av de poängen. Jag mindes inte hur många somiter som finns i embryot och vad de bildar, jag glömde vad min kära blastocyst bestod av och neuruleringsprocessen kändes inte heller som den satt. Attans!
Efter tentans slut var det många som var upprörda över embryologifrågorna och oroliga att de kuggat tentan på grund av dem. Man måste ha 50 procent rätt på varje delmoment för att bli godkänd.
Men mest av allt var alla lättade att det var över. Vi gick till Vasaparken och satte oss och drack rosé, vin och öl och pratade om allt utom tentan. Vi var säkert 70 personer som satt där i solen. Det var riktigt mysigt. Det var länge sen jag upplevde den sidan av studentlivet. En så stor gängsammanhållning. Härligt!
I dag var det desto segare att gå till skolan igen. Nu ska vi göra ett projektarbete om det metabola syndromet. Entusiasmen i vår lilla grupp var inte den största inför att läsa en massa vetenskapliga artiklar. Jag satte mig i solen med gruppkompisen J och tog det lugnt i stället. Herregud, vad skönt det är att tentan är över!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-04

En dag på SÖS / Kritik mot SKR:s rapport / SKR:s svar på kritiken / Krönika: "Hur prioriteras resurserna?" / Medicinsk etik: "Det finns ett uppdämt behov av att föra samtal" / Musik som medicin

Prenumerera