”Den medicinska sekreteraren är oersättlig”
Jag var bara ett knapptryck ifrån att skicka iväg ett utlåtande bestående av fullständig ordsallad, nån sorts anarkistisk ordblandning som nästan verkade ha ett sammanhang och som faktiskt skapats av en AI-robot från mina egna ord. Det skriver Sten Östenson, ledamot i Sjukhusläkarna.
Det är inte så att jag tvingats att börja arbeta med taligenkänning. Det är inte heller så att jag aktivt sett till att få arbeta med detta redskap. Nej, nästan samtidigt som vi kunde läsa i media om fördelarna med taligenkänning så har vi på min arbetsplats börjat arbeta i ett system som heter PACS. Och när man börjar arbeta i ett nytt dataprogram händer ibland spännande saker.
Det började med att jag vid något tillfälle upptäckte att det stod något konstigt ovanför min bedömning i ett läkarutlåtande och strök bort det. Sen hände det en gång till och som jag förstår det rätt så startar taligenkänning upp ganska så lätt, lite nästan som av sig själv.
Jag var bara ett knapptryck ifrån att skicka iväg ett utlåtande bestående av fullständig ordsallad, nån sorts anarkistisk ordblandning som nästan verkade ha ett sammanhang och som faktiskt skapats av en AI-robot från mina egna ord. Frågan inställer sig om det är jag som behöver en logoped eller om det kan riktas en liten gnutta kritik mot den fantastiska AI-intelligensen? Jag frågade de medicinska sekreterarna som skriver mina utlåtande och de tycker att de är ganska bra.
Hade detta utlåtande gått iväg hade jag nog riskerat att bli av med jobbet. Jag menar hade en ansvarig medicinskt kompetent chef (motsatsen är alldeles för vanlig ni förstår varför jag nämner det) läst detta hade han eller hon rimligen agerat direkt och tagit mig ur tjänst. Hade jag varit patient och läst detta hade jag blivit väldigt undrande och bytt doktor.
Jag väljer att inte argumentera så mycket för eller emot taligenkänning utan jag tänker att alla får läsa mitt exempel och själva dra sina slutsatser. (Se ruta här intill) Ja det är sant detta är original, vartenda ord är AI-skapat.
Jag har ofta patienter som har hjärtklappning, en klassisk patient som jag har utrett, diagnosticerat, och satt in medicin på blir ofta skickad på fler undersökningar och ofta remitterad vidare till vår universitetsklinik för avancerad arytmibehandling. Det blir konsultremiss, remiss till kompletterande utredning med specialundersökning, kopior på EKG och special EKG bifogade till remissen samt ofta ett brev till patienten. Kanske också med en kompletterande LAB-blankett.
Detta berättar jag för att förtydliga för någon som inte jobbar med sjukvård eller taligenkänning och förklara det självklara: att taligenkänning gör ingenting, mer än att möjligtvis röra ihop text. Tyvärr så har vi chefer som gillar taligenkänning. För de vet inte bättre eller ännu värre de förstår inte bättre.
Avslutningsvis måste jag förklara vem som är den äkta taligenkännaren. Jag fixar redan nu en hel del administrativt arbete men det avancerade administrativa jobbet utförs av spindeln i nätet, den medicinska sekreteraren, som ska få iväg alla brev, remisser och kopior till rätt instans med rätt adress och rätt mottagare.
Jag tycker inte att det kommer fram i debatten hur oersättligt viktig den medicinska sekreteraren de facto är för att patienten ska få ett flyt i sin utredning, behandling och planering. Jag är medlem i läkarförbundet men jag bryter gärna alla barriärer och tar vilken dag i veckan som helst strid för fler medicinska sekreterare.
Tack för dina värdefulla ord, det värmer att en läkare ser vad vi gör och står upp för oss som yrkesgrupp.
Tack för dina ord. Det värmer i en medicinsk sekreterare hjärta. Tack för att du tar upp kampen för oss!
Tack för en bra artikel! Tack för att du står upp för oss. Även om VI vet hur viktiga vi är och hur mycket vi faktiskt gör, dels det vi ska göra men även det utöver som vi gör dagligen för att det ska bli rätt eller fungera felfritt för alla involverade, (saker som inte ens patienter, läkare, sjuksköterskor eller chefer etc har en aning om) så är det väldigt viktigt att få det bekräftat från andra yrkeskategorier för att uppmärksamma oss!
/Tacksam vårdadm Jönköpings län
👍👍
Jag vill bara säga tack så mycket för dessa rader. Äntligen någon som förstår hur viktiga vi medicinska sekreterare är. Vi vill fortsätta skriva ut diktat och därmed frigöra läkarna tid att få vara läkare. Hoppas fler chefer ser artikeln!
Håller med Tina till 100 %. Tack Sten Östensson för dina ord om oss medicinska sekreterare.
Lotta som är en väldigt nöjd Medicinsk sekreterare i Region Kalmar och vill fortsätta så!
Skrämmande läsning men artikeln tar upp på ett bra och upplysande sätt vikten av det mänskliga skrivna ordet. Vi medicinska sekreterare har och kommer att rädda många diktat så att det blir begripligt och hamnar i slutänden på rätt bord med förståelig text.
Med sekr (tidigare titel läkarsekreterare) legitimerad 1974.
Jag vet inte vilken taligenkänning ni använder men det ligger i sakens natur att en måste rätta eventuella fel under tiden en talar. Det fungerar inte som diktering så klart. Problemet är att många inte tar sig tiden att rätta direkt och då lär sig inte AI:n din dialekt och sätt att uttrycka dig.
Vi har implementerat TIK på pilotenheter med mycket gott resultat. Medicinska sekreterare gör ett oerhört viktigt jobb med kodning och annatmen just den löpande texten finns mycket att vinna på att låta TIK sköta.
Tack! Jag tror att TIK kan fungera bra i vissa lägen och uselt i andra, helt beroende på faktorer som kunskap om journalens uppbyggnad, användande av ord som även patienten begriper och annat som andra kollegor redan kommenterat här.
Förutom allt som rör diktatskrivning så gör vi ju så himla mycket mer, det är verkligen inte utan anledning vi kallas för spindeln i nätet.
Ta gärna striden, och gör det för allt vi gör! Vi kämpar för att både sjukvårdspersonal och gemene man ska få kunskap om vilket viktigt jobb vi faktiskt utför, för god arbetsmiljö och högre löner. Höj rösten mer och få dina kollegor att göra detsamma, tyvärr tror jag att ni behövs i den här kampen.
Så fantastiskt bra skrivet och äntligen någon doktor som är insatt i vårt arbete. Tyvärr känns det allt för ofta att vi inte har det värdet som andra kategorier har.
Tack för en mycket bra skriven artikel. Jag kände att jag med min yrkesroll, som läkarsekreterare, är viktig. Det kändes underbart att läsa. Tack Sten Östenson
Att vara medicinsk sekreterare innebär inte bara att skriva rakt av vad någon dikterat, som oinsatta verkar tro. Vi lägger ner mycket arbete på att skriva korrekt svenska utan syftningsfel, sätta kommatecken och punkt på rätt ställe o.s.v. Detta har tidigare uppenbarligen varit viktigt då vi finns som yrkesgrupp. Syftet har också varit att minska administrationen för vårdpersonalen som är bättre på annat. Nu är språket inte längre viktigt och administrationen läggs åter igen på vårdpersonalen.
Håller med övriga kollegor som svarat – är själv vårdadministratör som det heter i vår region. Är så tacksam för att en läkare tar strid för oss och vårt arbete. Som en skrev – fråga en vårdadministratör/medicinsk sekreterare vad hon gör mer under en dag än att skriva diktat – tror nog också att många skulle bli snopna. Vi är verkligen ”spindeln i nätet”. Vet hur det låter om vi ”bara” är borta en halvdag – redan då är det kaos.
Så gärna fler läkare som står på vårdadministratörers sida.
Tack!
Tack för att du tar upp detta. Jag har arbetat många år som medicinsk sekreterare och har alltid värnat språket i journalen. Jag blir ordentligt skrämd av ditt exempel, då jag anar att många läkare inte kommer att läsa igenom den AI-skapade texten – och ingen kommer senare att begripa vad det står i journalen…
Tack för ett gott skratt(men borde kanske gråta?), och de fina orden över min yrkeskår och att du synliggör vårt arbete!
Vi har som smått börjat med TIK(taligenkänning)på vår vårdcentral och det funkar ganska bra sånär som lite särskrivningar och acceptans av vissa förkortningar som ”ca” till exempel men regionen ska visst påbörja ett nytt avtal med ny leverantör ryktas det. Problemet som jag ser det är att dikteraren måste veta vad hen håller på med och då menar jag inte den medicinska biten utan strukturen, känna till mallar i journalprogrammet et c vad jag förstår, samt att hen måste ha koll på kommatering, punkt, ja vartenda skiljetecken. Dialekter ska AI:n förstå med tiden har jag hört, alltså ju längre användande, desto mer rätt blir det. Jag undrar om de som talar annat än rikssvenska måste sitta och låtsasdiktera en tid, det är väl en annan historia i och för sig.
Problemet ser jag med införandet av TIK är den övertro att det är lösningen på att behöva bemanna med medicinska sekreterare(vi servar ju några fler än läkare numera och har väl bortåt hundra andra arbetsuppgifter än journalskrivning dessutom). På min arbetsplats nyrekryterar man inte sekreterare och inte heller satsar man på vår kunskapsmässiga utveckling eller lön heller för den delen. Det intressanta är att vi sekreterare inte har en minuts utbildning i hur TIK fungerar, hur det är uppbyggt, inställningar et c, så vi kan inte bistå med någon tekniskt support eller annan support heller för den delen i området. Så jag kommer både bittert och lätt road på samma gång studera den totala övergången till AI-styrning framöver.
Det behövs fler som står upp för vår yrkesgrupp vars insatser inte märks förrän de inte utförs.
Som läkare som tidigare arbetat som sekreterare håller jag inte med alls. Den taligenkänning som jag arbetar med är fantastiskt smidig och minskar arbetsbördan för såväl mig som för våra sekreterare som istället kan göra viktigare arbetsuppgifter än att lyssna på mig.
Alltför många kollegor som slarvar med att kika igenom sina diktat – även när sekreterare påpekar att de är mycket röriga.
Ofta känns det som att vi kämpar i motvind och får för lite uppskattning. Jag blir så enormt glad över att läsa detta. Som sekreterare på en stor mottagning får jag sällan eller aldrig cred för det arbete jag lägger på att inte bara transkribera utan faktiskt se till att trötta läkares diktering kommer ut i fullständigt korrekta meningar på svenska som man förstår, och påminner gärna om något missats, sen fixar jag ”allt annat” utan att det märks, det bara sker. Att jobba som medicinsk sekreterare är det roligaste som finns och visst kan taligenkänning säkert hjälpa med vissa korta anteckningar, men oj vad vi ändå är viktiga för att journalföringen ska fortsätta vara proffsig och gå att läsa!
Hej, är själv med.sekr och verksamhetsutvecklare. Vet inte vilket taligenkänning ni använder men hos oss har det precis introducerats och fungerar väldigt bra. (Har själv använt det för anteckning då patient lämnat återbud tex).
Bekymmersamt det du beskriver och behöver tas på allvar och ses över. Håller också fullständigt med dig om att medicinska sekreterare är oumbärliga på många olika sätt och inom många områden idag men även i framtiden.
Däremot ser vi att taligenkänning ger en stor tidsbesparing hos oss och det är väl målet tänker jag utan att minska på kvaliteten.
Underbart att höra att det finns personer som uppskattar och förstår min yrkesroll så väl! På min mottagning är jag som medicinsk sekreterare högst inblandad och ansvarig för att se till att inga patienter ”faller mellan stolarna”, att utredningar flyter på, att patienter bokas i tid och så vidare. Detta och många andra ”osynliga” men ack så viktiga uppgifter. I detta ingår då även diktatskrivning där språket ska vara korrekt och begripligt, då journalen är läkarens arbetsredskap men där även patienten får möjlighet (och rättighet) att följa sin vård. I diktaten gömmer sig sedan mycket administration som inte ska ligga på läkare, att sätta upp på väntelistor, diagnoskodning, tidsbokning etcetera. Läkare ska inte ha onödig administration, RAK är ledordet.
Tack Sten Östenson för att du sätter fingret på det jag och många kollegor känner, vi är viktiga!
Han säger i sin artikel (Se ruta här intill) Ja det är sant detta är original, vartenda ord är AI-skapat.
Var någonstans kan jag se denna rutas innehåll i artikeln ?
Det finns en liten grå ruta i texten där det står ”Så här skrev roboten:” så syns texten där. Skrolla igenom artikeln igen så hittar du den. Det är den gråa rutan som ”delar texten i två” så att säga.
Det värmer hjärtat att du lyfter oss medicinska sekreterare och det viktiga jobb vi gör i vårdkedjan. Tack Sten. Mvh Camilla
Jättefint skrivet om ett viktigt ämne! Tack! Mvh en medicinsk sekreterare
Sjukvården behöver fler läkare som Sten Östenson som värdesätter oss sekreterare och ger oss cred för allt vi gör. Det behövs att fler inser hur mycket vi faktiskt uträttar för både vårdpersonal och patienter hela tiden liksom det behövs fler som är beredda att strida för oss och för att vi ska få fortsätta göra det vi är utbildade för och kan. Vi kan inte ersättas av mjukvaror och datorer, oavsett vad man tror högre upp i flera led. Utan oss stannar vårdapparaten av ganska snabbt på många ställen och på fler sätt än jag egentligen vågar försöka överblicka. Fråga närmsta sekreterare vad hen gör en vanlig dag mer än att skriva diktat. Ni lär häpna.
Tack för fina ord och uppskattning! Det värmer i sekreterarhjärtat! Jag är tveksam inför implentering av taligenkänning. Inte för rädsla att inte ha några arbetsuppgifter kvar, för jag gör annat än diktatskrivning, men för patientsäkerheten och om det kommer krävas korrekturläsning.
Du är så välkommen att ta striden. De flesta av oss är överarbetade med fruktansvärt låg lön.
Tack för att du värderar vår arbete. Har jobbat som medicinsk sekreterare sedan 1976 och tycker fortfarande det är roligt att gå till jobbet.