Krönika

Dags att välja sjukhus

KS Solna, Södersjukhuset, KS Huddinge eller Danderyds sjukhus. Eftersom jag är småbarnsförälder har jag fått förtur till att välja undervisningssjukhus.
Men det var inget lätt val. Jag valde snabbt bort Danderyds sjukhus av den enkla anledningen att det var där jag födde min dotter. Jag vill ha kvar känslan av att vara patient där och inget annat. Det var så magiska dagar.
Huddinge valde jag också bort av det enkla skälet att det är längst att pendla dit. Efter att ha pendlat mellan Stockholm och Västerås i tre år tar jag alla chanser att slippa långa dagliga, resor.

Men så återstod valet mellan Karolinska sjukhuset  (KS) och Södersjukhuset (SÖS). Som vi bor nu är restiden ungefär densamma. Som patient hade jag nog spontant valt Karolinska sjukhuset eftersom man har bilden av att där finns alla tänkbara specialister och spetskompetens. Det känns tryggt. Så hade jag nog resonerat för två år sedan. Men nu ska jag inte vara patient utan student. Så jag har hört mig lite för om vad läkarstudenter tycker om sjukhusen. Sammanfattningsvis har jag inte hört någon säga något kritiskt om SÖS. Alla verkar älska det sjukhuset. KS i Solna har jag däremot inte hört någon säga enbart positiva saker om. Det ryktas om att det är en sträng hierarki där. Någon sa att sjuksköterskor och läkare knappt pratar med varann. Jag har inte lyckats få ut något konkretare än så. Men ingen rök utan eld, tänker jag. Om ett ställe bara får beröm och ett annat väldigt ljumma omdömen borde det väl finnas någon grund i det?
Så det blev SÖS överst på min lista. Jag är övertygad om att det är precis lika kompetent personal på bägge sjukhusen. Men ska man lära sig är det skönt med en arbetsplats där det är lågt i tak och man vågar ställa frågor till personalen oavsett vilken maktposition de har. Jag hoppas att det är så på alla våra undervisningssjukhus. Hellre en läkarstudent som ställer dumma frågor än en färdig doktor som inte kan saker för att han eller hon var för rädd för att fråga.

Jag hoppas att SÖS lever upp till sitt ryke och att KS Solna motbevisar sitt sämre rykte för dem i klassen som väljer att vara där.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera