Krönika

CSN – ett onödigt ont för läkarstudenter

Några är lyckligt lottade. De kom antingen direkt in på läkarprogrammet efter gymnasiet eller också hade de inte läst mer än en termin på högskolenivå tidigare. Ytterligare några var smarta och insåg tidigt att de kunde förlänga tiden med studiemedel genom att ta ut 50 procent i stället för 100 procent. Jag var inget av ovanstående. Jag slösade naivt bort det mesta av mina 240 veckor på en journalistutbildning, ett utbyte till Italien, språkstudier i Japan, lite juridik och en kurs i praktisk filosofi. CSN hade föga förståelse för mitt argument att få lite fler veckor för att jag skolade om mig från arbetslöshet till ett yrke med i princip obefintlig arbetslöshet. Så jag har sökt stipendier, jobbat lite extra och hankat mig fram tack vare min äkta hälfts inkomst.

Nu mot slutet av utbildningen är det plötsligt långt fler än jag som har slut på studiemedel och som våndas över hur de ska få ihop det. Så onödigt tycker jag. Om det nu är så viktigt att ingen ska få läsa mer än 6 år med bidrag så kan vi väl åtminstone få lånedelen? Vi kommer ju med 99,99 procents säkerhet ha betalat tillbaka beloppet några år in i yrkeslivet. Måste det vara allt i 240 veckor och sedan inget, njet, nada?!

Efter den här terminen har jag två kvar på utbildningen. Vore det inte bättre för alla – staten som betalar min utbildning, kommande arbetsgivare, kommande patienter och folk i min närhet – om jag och mina studiemedelslösa kursare fick fokusera helhjärtat på våra studier nu? Läkarförbundet har ett stipendium som man kan söka om man har slut på CSN men de blir så överösta av ansökningar att många får avslag. Och de lyckliga som får något alls får i regel en summa motsvarande en månad eller två av studiemedel vid ett tillfälle. Jag fick precis avslag på min ansökan.

Lika för alla blir orättvist för oss som läser Sveriges längsta utbildning. Varför ska jurister kunna läsa ytterligare 1,5 år av andra kurser men inte vi? Varför ska de som läser 3-åriga program kunna skaffa en dubbelexamen med studiemedel? Om läkarprogrammet blir 6 år så innebär det att kommande studenter inte ska få läsa något mer på högskolenivå alls.

Ni som sitter med CSN-frågor på utbildningsdepartementet, gör något åt detta nu!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera