CSN – ett onödigt ont för läkarstudenter
Några är lyckligt lottade. De kom antingen direkt in på läkarprogrammet efter gymnasiet eller också hade de inte läst mer än en termin på högskolenivå tidigare. Ytterligare några var smarta och insåg tidigt att de kunde förlänga tiden med studiemedel genom att ta ut 50 procent i stället för 100 procent. Jag var inget av ovanstående. Jag slösade naivt bort det mesta av mina 240 veckor på en journalistutbildning, ett utbyte till Italien, språkstudier i Japan, lite juridik och en kurs i praktisk filosofi. CSN hade föga förståelse för mitt argument att få lite fler veckor för att jag skolade om mig från arbetslöshet till ett yrke med i princip obefintlig arbetslöshet. Så jag har sökt stipendier, jobbat lite extra och hankat mig fram tack vare min äkta hälfts inkomst.
Nu mot slutet av utbildningen är det plötsligt långt fler än jag som har slut på studiemedel och som våndas över hur de ska få ihop det. Så onödigt tycker jag. Om det nu är så viktigt att ingen ska få läsa mer än 6 år med bidrag så kan vi väl åtminstone få lånedelen? Vi kommer ju med 99,99 procents säkerhet ha betalat tillbaka beloppet några år in i yrkeslivet. Måste det vara allt i 240 veckor och sedan inget, njet, nada?!
Efter den här terminen har jag två kvar på utbildningen. Vore det inte bättre för alla – staten som betalar min utbildning, kommande arbetsgivare, kommande patienter och folk i min närhet – om jag och mina studiemedelslösa kursare fick fokusera helhjärtat på våra studier nu? Läkarförbundet har ett stipendium som man kan söka om man har slut på CSN men de blir så överösta av ansökningar att många får avslag. Och de lyckliga som får något alls får i regel en summa motsvarande en månad eller två av studiemedel vid ett tillfälle. Jag fick precis avslag på min ansökan.
Lika för alla blir orättvist för oss som läser Sveriges längsta utbildning. Varför ska jurister kunna läsa ytterligare 1,5 år av andra kurser men inte vi? Varför ska de som läser 3-åriga program kunna skaffa en dubbelexamen med studiemedel? Om läkarprogrammet blir 6 år så innebär det att kommande studenter inte ska få läsa något mer på högskolenivå alls.
Ni som sitter med CSN-frågor på utbildningsdepartementet, gör något åt detta nu!
Ett ytterligare alternativ som en del använder sig av är att gå gymnasiala kurser parallellt med läkarprogrammet. På så sätt får de ut studiemedel från den gymnasiala potten. Om de skulle misslyckas med att få godkänt på gymnasiekurser så kan de dessutom kompensera med högskolepoäng från läkarprogrammet inför nästa ansökan om gymnasialt studiemedel.
http://läkarstudent.se/ekonomi.html#studiemedel
Du har bra en bra poäng i att det går att använda fler alternativ Nils, liksom en riktigt bra sida i läkarstudent.se. Tråkigt bara, som Christine skriver, och flera andra varit inne på, att man ska behöva s.a.s. tänja på systemets regler för att få längre finansiering av studierna. Kunde kanske tom. vara idé att försöka med något högre ränta på ”långliggare”, om man på så vis kunde nå en lösning? Inte alla kan kanske få jobb/stipendier/äkta hälft med inkomst…
Är partisk i frågan, då även jag använt nästan allt studiemedel i annan utbildning och andra kurser – dock bara bidrag – men inte heller lär få låna, eller ens få =<40 veckor till, trots att jag inte haft studiemedel på bra många år och vill lämna yrke med högre arbetslöshet.