Krönika

Bland människor med hög IQ?

I går hade vi dugga på endokrinologi och reproduktion. Jag fick redogöra för endokrina pankreas. Det gick rätt bra som tur var. Jag har börjat köra med en konsekvent studieteknik nu som jag tror passar mig bra. Jag ritar mind maps. Jag ska testa metoden den här terminen ut och se hur det funkar.
På kvällen för det dags för KI:s jubileumsgala i Globen. Det kändes märkligt att stå på Globens golv och se KI-loggan på stora skärmar vid scenen. Senast jag var där var arenan fullsatt och Depeche Mode stod på scenen. Galaföreställningen var  en mäktig blandning av historiska återblickar genom filmvisning och teater, cirkusuppträdanden, skämtande konferencierer (oftast jäkligt roliga) och bilder från vardagen på KI. Jag insåg allt mer att jag numera är en del av en anrik, viktig och stor del av Sveriges historia (hur stor varierar nog på vem man frågar). Jag har aldrig tidigare varit i en så stor samling av naturvetare. Det drogs skämt om forskning, Cernlaboratoriet, medicinska behandlingar och annat som var väldigt ovant att höra.
På efterfesten spelade The Ark. Det måste ha känts lite märkligt för dem att spela i Globen för en så liten publik. Men vi var en stor drös av kanske främst studenter som stod längst framme vid scenen och sjöng med och dansade. Mellan låtarna pratade sångaren till oss. Han sa saker som att han nog aldrig varit i en lokal med människor som har en så hög genomsnitts-IQ. Flera gånger återkom han till att säga att vi var ”smarta” och ”kloka” och ”tänkte efter” och sådant. Jag undrar om man som läkarstudent på KI uppfattas som smartare än genomsnittet i samhället. Jag har svårt att identifiera mig med bilden av att jag skulle ha hög IQ eller vara speciellt intelligent. Som journalist kände jag mig ofta lite dummare, men framför allt mycket mer okunnig än dem som jag intervjuade. Nu tillhör jag en grupp människor som när vi är färdigutbildade förväntas veta mer än resten av befolkningen om något så komplext som hur kroppen fungerar. Jag undrar om det går att behålla självbilden av att man är ganska normalbegåvad, eller förväntas man tycka att man är smartare än genomsnittet om man ska vara läkare eller forskare?
Jag tycker personligen att det är viktigare att man kan tänka kritiskt och att man har lite sunt förnuft. Sen är alla bra på olika saker och inget är väl smartare i sig än något annat.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera