Krönika

Barn till läkare

Jag vill absolut inte pusha mina barn att bli läkare. Men jag kan ju inte låta bli att tycka att det är kul att berätta för min dotter om människokroppen. När hon frågar saker som var maten tar vägen eller var bajs kommer ifrån kan jag inte låta bli att ge henne en kanske aningen för avancerad lektion för hennes ålder. Antagligen smittar min entusiasm av sig på henne.

I dag var jag på Naturhistoriska riksmuseet med henne. Vi tittade bland annat på utställningen ”Djuret människan”. Där fanns det anatomiska modeller av hjärnan, människokroppen och fosterutvecklingen. Min dotter tycker att hjärnan är väldigt fascinerande (antagligen för att jag gärna pratar om den). När hon såg modellen av hjärnan sa hon att hon tyckte att den var fin. Jag kunde bara hålla med.

Hon blev också fascinerad av fostrets utveckling. Vi stod länge och följde hur bebisen växte och till slut ville komma ut. Visserligen var min dotter också fascinerad av utställningen om vulkaner och den om dinosaurier. Problemet var ju bara att jag inte alls hade lika bra svar att komma med där. ”Mamma, varför är det så varmt inne i jordklotet?” ”Öh, ja du, jag vet inte riktigt, jag ska ta reda på det”. Eller ”mamma, vad heter den dinosaurien? Vad äter den? Varför äter inte den kött?” Jag kunde namnet på två av dinosaurietyperna, sen var det stopp.

När vi skulle lämna museet tittade vi en stund i museibutiken. Där fanns det en liten modell av människokroppen med organ och skelett och muskler. Jag sade till min dotter att hon kunde välja en sak hon ville ha i butiken (om den inte var för dyr). Hon ville ha den anatomiska modellen. Trots att det fanns gosedjur, fina fjärilar, pussel och annat kul också. På kvällen satt vi och lekte lite med den. Hon tog några av de små organen och lade i sin rosa lilla väska och så skulle jag gissa vilka som var borta.

Jag hade ingen förälder som intresserade så mycket för människokroppen och sjukdomar. Det blir intressant att se hur länge min dotters intresse kvarstår. Många av barnen till läkare som jag mött på utbildningen har berättat att de som barn först ville bli läkare, sedan absolut inte skulle bli det och till sist ändå sökte sig till läkarprogrammet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera