Krönika

Är jultomtens gåta på väg att lösas?

Det anser Karl-Erik Erikssons, professor emeritus i teoretisk fysik, i en pseudodisputation på Alma Löv-museet i Värmland, enligt Forskning och Framsteg (1).

Tack, Karl-Erik Eriksson för att vi slapp den stackars katten, säger jag. Fysikern Erwin Schrödinger var upphovsman till katten, som satt i en låda och kunde vara både död och levande samtidigt, så länge man inte tittade efter.

Vidare dödförklarades även slumpen och parallella världar. Efter avslutad disputation begravdes Katten (av porslin) tillsammans med Slumpen (en tärning) och Parallella världar (trästavar). Alla tre har gjort så gott de har kunnat men utan att lyckats förtydliga kvantfysikens gåtor: att mäta det omätbara, att förklara vart de oändliga möjligheterna tar vägen om de alla ändå existerar samtidigt och måste falla ut samtidigt, när bara en hamnar i vår verklighet.
Vetenskaplig opponenten (det fanns en konstnärlig också, Elin Wikström, konstnär och rektor vid konstskolan i Göteborg) var Erik Sjöqvist, professor i kvantinformationsteori vid Uppsala universitet. Han tog upp Niels Bohrs Köpenhamnstolkningen, där katten befinner sig i ett stabilt tillstånd och är antingen död eller levande redan innan man tittar efter. Den medverkande atomens (som slår sönder giftkapseln så att katten dör) tillstånd är där en sannolikhetsfunktion som är beroende av om katten är död eller levande. Poängen med Köpenhamnstolkningen är att den inte försöker säga något utanför erfarenheten, läser jag samtidigt som jag känner fastare mark under tofflorna, men bara för en kort stund. Ty, eftersom fysiken inte ska uttala sig om huruvida det finns en konkret verklighet bakom mätresultaten, så tycker Erik Sjöqvist att den tolkningen är en genuint antirealistisk tolkning (läs nu inte fel i dessa extra valtider, det står INTE antirasistisk!).

Jag fattar… om man tänkte på det sättet så hade fysikerna ju aldrig saknat, aldrig letat efter och inte heller funnit higgspartikeln. Men det har de inte heller, läser jag senare i webbtidningen (2). Det är troligen en techni-higgs de har hittat, som ser ut som den äkta men är delbar. Men nu är acceleratorn i Cern uppgraderad och man börjar om. Men när man väl hittar den äkta higgsen, då kan man ha roligt.

För med den ska mänskligheten kreera ett helt eget Universum; Vårt Eget Universum, VEU – så som vi vill se det tillsammans (en komplettering till de redan existerande Mitt Eget Universum, MEU – som jag vill ha det, och EU – så som parlamentarikerna vill ha det). När jag tänkte på det fick jag lite fastare mark under tofflan igen (den andra vilade nu på soffbordet). Jag ser alltså ivrigt fram emot fortsättningen, jag älskar fysikernas underhållningsindustri!

Fortsättningen dök upp oväntat snabbt när jag fortsatte bläddra. Där frågade man sig nämligen om vi är fångade i en låtsasvärld (3). Svaret hoppas fysiker vid Fermilab utanför Chicago, USA, få genom att söka efter brus i rumtiden med ett helt nytt instrument, en holografisk interferometer eller holometer. Så fick jag ett lättbegripligt exempel; science fiction-filmen The Matrix, där människorna lever i en illusion. Idén till både filmen och den planerade forskningen kommer från fysikern Juan Maldacena 1997. Universum är ett hologram där vår tredimensionella värld i själva verket är kodad i två dimensioner. Man anser att detta går att testa om man söker efter de minsta kodningselementen, pixlar. I detta fall är pixlarna extremt små – tio biljoners biljoner gånger mindre än en atom!! Ärligt nu, är apparaten kapabel eller ens tillförlitlig?! (Och tänk om de i stället hittar en äkta higgs som de felbedömer, hur blir det då?)

”Alla störningar som holometern mäter, allt brus som inte kan uteslutas på annat sätt, kommer att avslöja rumtidens verkliga natur. Om ungefär ett år kommer resultaten, då vet vi, säger Aaron Chou, experimentgruppens ledare.”

”Vi vill testa om rumtiden är ett kvantsystem på samma sätt som materia. Om vi hittar något tecken på minsta möjliga element av rumtiden, kommer vår bild av världen att förändras totalt, säger Craig Hogan på Fermilab, som har utvecklat teorin om holografiskt brus.”
Chou & Hogan – hur kul som helst! Smarta affärsmän eller smarta affärshologram, vad säger tomten?

Kom att tänka på att svårt ångestdrivna personer som utan att vara psykotisk, kan se omgivningen som alldeles overklig och tvådimensionell… har vi ett svar här..?

Står vi nu inför två obegripliga gåtors lösningar? Inte bara om Universum utan även den om hur tomten hinner dela ut julklappar till alla rika barn över hela världen på bara en natt?

Och dessutom; är det bara genom ångestattacken som människan kan se världen i sina rätta dimensioner?

God jul!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-02

Prenumerera