Krönika

Äntligen sommarlov!

Det var rejält mycket att plugga in som vanligt. Mikrobiologi, farmakologi och väldigt mycket patologi. Lungan, njurarna, bröst, manliga och kvinnliga genitala och urologi, neuropatologi, perinatal patologi, levern, benmärgens sjukdomar och så allmän grundläggande patologi och tumörlära. Och jag har säkert glömt att nämna någonting.

När jag hade svarat på hälften av frågorna kände jag mig nästan slut i huvudet. Det var tungt att ta sig igenom den sista delen. På fyra timmar släppte jag knappt blicken och pennan från pappret. Så intensiv har ingen tenta varit hittills. Många satt kvar en halvtimme efter den officiella skrivtidens slut. Men jag tror att de flesta i klassen har klarat sig som vanligt. Och som vanligt är det knappt någon som öppet vågar visa sig säker på att ha klarat godkänt.

Efteråt möttes vi upp på en äng i stan och picknickade. Några grillade. Ett gäng lagade paella. Det var skönt att se alla avslappnade och glada igen. Det har legat en så tung tentastress och studietrötthet över många den senaste tiden. Det är bra att fira att terminen är slut, det sjunker in bättre då. Man inser att nu är det lov. Vi har klarat tre terminer av elva. Bara åtta kvar. Fyra år. Det känns inte oöverstigligt. Nu vilar vi upp oss över sommaren och tar nya tag i höst. Då blir det mer klinik. Medicinsk diagnostik heter kursen där vi ska lära oss att ta anamnes och status och annat praktiskt. Det ska bli kul.
Men just nu är det bara väldigt skönt med långledigt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera