Äntligen lön för mödan!
Läkarna har en fantastisk arbetsgivare!
I sin välvilja att både underlätta vår vardag och tillföra nya och stimulerande ansvarsområden, så begåvas vi ständigt med nya möjligheter att utöva allt fler uppgifter av de mest varierade slag. Läkarna själva förstår ju som vanligt inte alls att uppskatta det fina i kråksången över att bredda sin kompetens. De suckar istället över att det enda stället med reell läkarbrist är i riksdagen.
Men visst har vi fått många förbättringar under året, och mycket mer är på gång måste vi ju respektfullt tillerkänna vår ledning. Jodå, det gick väl lite trögt vid införandet av ett av de nya fina systemen, Pascal, men lite otur kan väl alla ha.
Och den som påstår att läkare inte skulle få någon fortbildning är minsann gravt felunderrättad. Vi som får lära oss så mycket hela tiden inom de mest skilda och skojiga områden. Allt från vilka diagnoser som ger mest pengar till hur man som läkare avlastar en hel löneadministration.
Just det senare har verkligen glatt läkarkåren att kunna hjälpa till med på de ställen där detta har införts. Läkarna skall nu alltså själva registrera sin arbetstid och vad de har gjort på jobbet och därmed vad som ska komma i lönekuvertet. Arbetstiden har man ju sedan länge registrerat, men varför nöja sig med att dom fyller i ett enda system när dom kan fylla i två, resonerade landstingen sin vana trogen, och vips fick hela landet ett finurligt tillskott i antalet program som ska loggas i och ur under dagen, medan de vana löneadministratörerna i ett slag förpassades till gud vet var.
Grundfunktionen i det lanserade programmet Heroma är dock inte helt optimal och ett inte oansenligt antal buggar har dykt upp, vilket har skapat en del förvirring. Detta är förstås detsamma som vid tidigare lanseringar av nymodigheter så det känns ur den aspekten ändå hemtamt och tryggt.
Som tur är är felen på det hela oförargliga och rentav dråpliga och många glada skratt har hörts bland medarbetarna sedan införandet.
Visserligen har ingen varken fått rätt lön eller rätt komptid men det är ju i ärlighetens namn ganska spännande, eftersom man lika gärna kan få för mycket som för lite.
Munterheten blev till exempel stor när man såg att systemet inte klarade av att räkna ut ersättning vid störning under jour så med lite tur kunde man få betalt upp till 60 timlöner per timma! Det var också roande när man den lediga dagen före nattjour fick se att man hade otillåten frånvaro och dagen efter innan man gått hem otillåten närvaro.
En kollega blev också glatt överaskad då hon en dag var uppsatt på Besök mödravård. Hon hade för länge sedan passerat stadiet att få nya barn, men tog tillfället i akt och åkte lydigt och hälsade på sin gamla ensamma mamma.
En annan fördel är att ”störning vid jour” tar sån tid att fylla i så man måste fylla i att man fyllt i och så måste man fylla i att man fyllt i att man fyllt i, så under jourtid ses hela programmet som en ren pengamaskin.
Vissa kollegor har den inskränkta egenheten att åtminstone vilja ha viss kontroll över sin tid och för dem har ju systemet skapat en del huvudbry, men flertalet är ändå nöjda eftersom man i princip kan komma och gå när man vill. En kollega sa visserligen upp sig i vredesmod, men det sägs att han fortfarande får sin lön.
Nå, kärt barn har många namn och det nya programmet benämns inte bara som det anonyma Heroma utan kallas också Självservice. Precis som man säger Parkeringsservice om dom som delar ut böter.
I andra landsting har humanresource döpt det till HR-fönster vilket den debila läkarkåren tror står för Horror.
Andra anser att hela Heroma är att betrakta som en katastrof och har därför döpt om det till Heroshima.
Tack Dr Snake!
Jag vill bara förtydliga att i Region Skåne står HR-fönster för HelvetesRutan. Folklivsforskare tror att det beror på att det är lite varmare i Skåne och att skåningarna därmed förknippar obehag med stark värme och evig eld.
Glad sommar