Krönika

Anders Printz har bytt åsikt

Nyligen (19/9) hörde jag på radio att förre psykiatrisamordnaren Anders Printz nu hade ”bytt fot” och tycker att ”psykiatrin måste byggas om från grunden”. Jag höll på att sätta morgonfikat i halsen och kunde ha börjat hicka, vilket i så fall skulle ha präglat hela frukosten. Istället slogs jag av att Anders Printz just då säger exakt det jag länge har sagt, så även till honom den där gången när han nyss tillträtt sitt nya ämbete som psykiatrisamordnare och vi åt lunch tillsammans. Jag hade skrivit ett öppet brev till honom i Dagens Medicin där jag välkomnade honom med förhoppningen att han ville bli den förste som skulle göra skillnad för psykiatrin.

Jag hoppades att han var mottaglig för nya perspektiv, för psykiatrin lika nödvändiga som våra bakterier är för vårt immunförsvar, men jag misstog mig. Han var  tondöv för den maskerade, underliggande dramatik som psykiatrin behärskas av. Psykiatrin måste byggas om från grunden, upprepade jag ändå med emfas! Anders Printz har nu själv uttalat dessa ord, men vi har nog olika uppfattningar om vad som behöver vara kärnan i förändringen.

Men var kom hans omvändelse ifrån? Vad hade hänt med Printz och varför? Hade han fått en knäpp eller bara blivit djupt religiös? Hade han mognat som människa?? Inget av detta framgick av intervjun men han påstod att han påverkats av alla oroande rapporter från missnöjda och felbehandlade patienter vars öden han fått ta del av genom åren. Men detta kunde inte vara orsaken! Han har ju hunnit avslutat sitt uppdrag och borde väl ha reagerat mycket tidigare i så fall!

Men sedan kom förklaringen: Printz hade som så många andra, en sjuk anhörig som inte fått sina behov tillgodosedda i den psykiatriska vårdapparaten! Det var så det gick till när han ”bytte fot”. Han hade fått provsmakat den urvattnade soppa han själv varit med om att skriva receptet på, en soppa avsett för helt andra familjer än hans egen.

Printz vill därför förändra hela psykiatrin i grunden – så skitdålig tycker han alltså att den är! Han ska bygga den helt på patienterna önskemål. Han vet, sa han, att det första en patient med nattlig ångest gör, är att ta upp sin mobil. Därför vill Printz att de med en knapptryckning ska finna en ständigt tillgänglig psykiatri med flera mobila akutteam som skyndsamt och generöst ska rycka ut för bot och tröst. Han vill också att tvångsvården ska minska – precis som alla andra – även inom professionen vill. Att den ibland bedrivs på lagvidrigt sätt är ett känt problem för berörda verksamhetschefer och ger anledning till stor upprördhet. Men ingen på politisk nivå har sett och förstått sammanhangen, eftersom verksamhetscheferna alltid mörkar sådana brister, särskilt för en psykatrisamordnare!

Detta är en viktig orsak till att psykiatrin fortfarande står utan rätta kunskaper och resurser. I en icke fungerande psykiatri präglad av ömsesidiga ryggkliande – där står patienterna mycket ensam!

Bra då att Anders Printz nu förstår att möta patienterna med respekt. Men det han missar i sin nya vision, eller utelämnar, lika illa vilket – är den seriösa professionens roll för framtidens psykiatri! Om ”dr” Printz får bestämma kommer konsekvenserna att bli värre. Fel insatser är alltid fel, även om skenet bedrar när alla får som de vill. En behandlingsbar ångest, ett missbruk, etc. förstärks och permanentas, när trösten ständigt upprepas. Funktionshindret kvarstår men inte behandlingsmotivationen. Det blir sidoeffekten av hans nya, alltid tillgängliga akutteamen när de socialiserar och ger patienten en ny och viktig mening i livet! En snabb, trygg men svindyr lindring alltså – om amatörerna själv får bestämma. Ja, detta är en varningstriangel för makthavares ständiga klåfingrighet i något de saknar kunskap om!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera