Krönika

Älskade parasiter

Föreläsaren som berättade för oss om parasiter sken plötsligt upp och utbrast ”här är min lilla älskling”. På powerpoint-presentationen såg vi en parasit som enligt beskrivningen i värsta fall kan vara dödlig. En student kunde inte låta bli att fråga varför just denna var föreläsarens favorit. ”För att jag forskar om den”, fick han till svar. Jo, det saknas verkligen inte engagerade forskare på KI som brinner för sitt ämne. Alla verkar inte tycka att det är så kul att prata inför läkarstudenter, men den här föreläsaren fick i alla fall mig att bli lite extra nyfiken på hennes favoritparasit. Nu underlättar det förstås att jag från början tycker att mikrobiologi är fantastiskt intressant.

I måndags drog terminen i gång med ett upprop följt av en heldag med föreläsningar. Bland annat fick vi se en film som hette ”The misuse of a miracle” och handlade om det växande problemet med antibiotikaresistenta bakterier. Det var skrämmande att se. I vissa länder kunde reportern bara knalla in på ett apotek frisk som en nötkärna och få med sig en förpackning med antibiotika utan att behöva visa upp något recept.
Jag läste i somras ett reportage om pesten i Europa på 1300-talet. Många av de läkare som försökte bota strök själva med trots att de skyddade sig med alla medel man på den tiden trodde på. Jag ryser vid tanken. Läkare har varit bortskämda med att ha en enkel mirakelbot att ta till sedan antibiotikan kom. Vad händer när den inte längre fungerar? Hur mycket kommer det att förändra sjukvården?

Men så mycket mer har jag inte hunnit reflektera och fundera över problemet med antibiotikaförskrivning. Det är fulla dagar med föreläsningar och seminarier. Nästa vecka börjar farmakologin. Då ska vi ha hunnit igenom virus och parasiter och svampar och bakterier. Svettigt som vanligt.
Men jag klagar inte. Det här är det mest intressanta jag pluggat hittills.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera