Krönika

Allt hänger ihop

Snart har fyra terminer gått och om två månader förväntas vi kunna knyta ihop säcken av kunskap vi matats med till en helhet och bevisa det på preklintentan. Det har känts som ett smått oöverstigligt mål tidigare men nu börjar jag och många runtomkring mig känna att det nog är möjligt trots allt. Från och med nu är det vi ska lära oss mycket repetition och förstås rejäla fördjupningar av det vi läst tidigare. Inte så mycket nytt hela tiden. Det känns skönt. I och med att vi börjat läsa om sjukdomar och läkemedel har också lusten väckts att repetera grundkunskaperna från cellbiologikursen, biokemin och fysiologin. Det är som om man suttit med ett pussel av tusentals bitar men utan en bild av hur resultatet ska bli. Nu börjar man äntligen se ett mönster.

Men först och främst har vi tenta på mikrobiologi och farmakologi. Det är som vanligt ofantligt mycket som vi förväntas kunna. Det gäller att hålla isär alla virus och bakterier och parasiter. Och att komma ihåg hur de interagerar med eller undflyr vårt immunförsvar.
Och sen är det farmakologin. Vi ska veta hur man behandlar allt från högt blodtryck till depression, epilepsi, astma, migän och så vidare.
Det börjar bli fullt i huvudet nu.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera