Krönika

Alla patienter har rätt till sin diagnos

Det började med akromegali, sedan var det hypotyreos, Cushings syndrom, insulinom och nu senast phreocromocytom. För var och en av dess sjukdomar har vi fått träffa en patient som berättat om sina symptom och om sin upplevelse av vården.
Det som varit slående i nästan alla fall har varit hur länge personerna förgäves sökt hjälpt för sina problem utan att få rätt diagnos och vård. I något fall hade det räckt med ett blodprov för att se var problemet låg, i ett annat hade det räckt att ta ett blodtryck för att hamna på rätt spår i diagnostiseringen. Men av någon anledning så har vårdkedjan i bägge dessa fall förvånansvärt länge missat att göra vad som i mina studentögon verkar vara rutinundersökningar. År av dessa patienters liv hade kunnat bli drägligare om de hade fått hjälp tidigare. Vår lärare har gång på gång upprepat för oss hur viktigt det är att lyssna på patienterna, att ta en ordentlig anamnes, att fråga och fråga och fråga igen om vi inte förstår. Vi ska ta hjälp av kollegor, såväl andra läkare som sjuksköterskor eller undersköterskor om vi är det minsta osäkra. Det viktigaste, poängterade läraren i dag, är att patienten har rätt till sin diagnos.

Det låter så självklart. Men ändå är inte hon den första föreläsaren som poängterat för oss att vi ska prata med patienten och lyssna på vad han eller hon säger innan vi ställer en diagnos. Sker det verkligen så många felbehandlingar och feldiagnostiseringar på grund av något så enkelt som att ställa eller inte ställa en fråga? I så fall är det ju väldigt bra att de poängterar detta för oss redan termin 2. Men det kanske gör ännu mer nytta att höra det när vi jobbat ett litet tag i yrket och börjar tro att vi kan allt och har sett allt. Det är nog snarare då som risken är stor att man tycker sig veta utan att fråga allt. Jag hoppas att det finns någon som påminner oss då. Jag kommer i alla fall att försöka bära med mig de här patienternas historier och den här lärarens ord.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera