Krönika

Fördel att arbeta på sommaren

Fast å andra sidan känner jag att det inte är så stor skillnad mellan sommaren och resten av året. Grilla kan man göra iklädd fleecetröja och extrapass är ju mer vardag än raritet.

Personligen ser jag väl vissa fördelar med att jobba på sommaren, ”undantagstillståndet” som vi inte får prata om under terminstid är mer accepterad benämning och de av oss som jobbar vet att vi alla bara behöver hugga i och dra lasset framåt.
Antalet möten om vad som sker ersätts av att något verkligen sker. Mängden email minskar dramatiskt och påbud om alla möjliga utbildningar i miljö, återvinning och städning likaså.

Ingen håller på och rullar ut datorer till höger och vänster eller fjärrstyr datorn man lämnade för tre minuter sedan så att garanterat allt man inte sparat är spårlöst försvunnet. Faktiskt måste jag erkänna att jag föredrar att jobba på sommaren, något mina kollegor uppskattar vid semesterplaneringen.

Jag läste just två nedslående nyheter, den ena är att vi nu lyckats minska antalet vårdplatser i Sverige ytterligare och därmed åter blivit bäst i klassen på området.

Dessutom trätan om vad en överbeläggning är, nu när Socialstyrelsen aviserat att man kommer att öka tillsynen av detta fenomen. Som jag ser det finns det väl bara två sätt att se på det, antingen bestämmer man att ett visst antal läkare, sjuksköterskor och undersköterskor ska kunna vårda x antal patienter med höga krav på patientsäkerhet och human omvårdnad, eller så kör vi vidare med devisen ”finns det hjärterum finns det stjärterum”.

Har flera gånger sedan förra hösten i samband med att jag varit iväg för att faxa remisser (hallå it-system som kommunicerar, var är ni??) hittat fax från chefsläkarna på Karolinska som masskickat beslut om två överbeläggningar per avdelning INNAN särskilt beslut behöver fattas om ytterligare överbeläggningar.

Jag förstår faktiskt inte vad detta betyder, gör ni? För mig vore det väl då mer logiskt att bara besluta att det finns två platser till på varje vårdavdelning och att den som är medicinskt kvalitetsansvarig skriver detta beslut och tar ansvaret för det? Eller missar jag någonting vitalt?

Dessutom skulle vi på det sättet kunna förbättra statistiken till nästa år och lyckas med att vända trenden och öka antalet vårdplatser i Sverige.

Fast det är ju klart, man kan undra över hur man sedan ska lyckas öka rekryteringen till vårdyrkena framöver om man lastar på ytterligare arbete officiellt och inte bara via ett diskret fax som, i alla fall hos oss, ligger kvar i lådan eftersom ingen har som arbetsuppgift att vittja den.

Mikael Rolfs,
styrelseledamot i
Sjukhusläkarföreningen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera