Nyhetsarkiv

Kritiska psykiatriker bildade aktionsgrupp

Åsa Björkman Holmer, psykiatriker och försäkringsmedicinsk rådgivare, har tillsammans med Nils Joneborg, överläkare vid Ersta och tidigare ordförande för Sjukhusläkarföreningen i Stockholm, bildat en liten arbetsgrupp som hittills träffat Läkarförbundets ordförande Marie Wedin för att utreda vad man kan göra för att förbättra arbetsmiljön för landets anställda psykiatriker.

– Vi ser gärna att fler deltar i arbetet. Det är nu eller aldrig vi kan göra något, säger en beslutsam Åsa Björkman Holmer.

Hon pekar på att det finns flera välgjorda enkätundersökningar om psykiatrikernas arbetsmiljö att luta sig emot.

I intervjun till bonustemat förra året sa hon att hon tyckte att psykiatrin har abdikerat som medicinsk specialitet och varit alldeles för mesig och snäll mot beslutsfattarna.

– Vi har låtit psykiatri bli” tyckiatri”. Jag är arg på mig själv och mina kollegor för att vi inte stått på oss och bråkat mer utan låtit psykiatrin förlora sin position inom medicinen, sade hon då.

Nu har hon tagit sig själv på orden; trött på att stafettläkare upprätthåller den psykiatriska vården och på de många vakanserna på läkarsidan, har hon satt ner foten.
– Nästa steg är att tala med företrädarna för Sveriges Kommuner och landsting (SKL). Vi behöver inga fler utredningar, nu vill vi se att det händer något. Vi vet vad som behöver göras för att få en bättre arbetsmiljö och det är inte i första hand sådant som kostar pengar, säger Åsa Björkman Holmer.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera