Nyhetsarkiv

Kritiserat avtal sägs upp

Stockholms läns landsting meddelar nu att man säger upp avtalet med företaget Onemed, som levererat förbrukningsvaror till landstinget. Ett avtal som istället för en besparing lett till höga kostnader för landstinget. 

Det var igår som SVT Nyheter Stockholm avslöjade hur Stockholms läns landsting under ett år betalat 465 miljoner kronor för förbrukningsvaror som teststickor för diabetes, katetrar som används vid inkontinens, eller kompressionsprodukter. Detta trots att det avtal som skrivits med leverantören Onemed pekade på att kostnaderna skulle ligga på 500 miljoner över en femårsperiod. SLL hade räknat med att avtalet skulle sänka kostnaderna för förbrukningsprodukter, men det blev alltså helt tvärtom.

Orsaken var att SLL och Onemed hade olika syn på hyr avtalet ska tolkas, vilket också lett till de höga kostnaderna. Någon enighet har heller inte kunnat nås och SLL meddelar nu i ett pressmeddelande att avtalet kommer att avslutas i förtid, och upphör 2018, istället för 2020 som var det ursprungliga slutdatumet.

– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och leverantören av förbrukningshjälpmedel har under en längre tid haft en dialog eftersom vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas. Dialogen har lett fram till att vi enats om att avtalet upphör i förtid genom att vi tecknar ett avslutsavtal, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i en kommentar.

Avslutsavtalet innebär nu ett pristak på 450 miljoner kronor per år.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera