Nyhetsarkiv

Krismötet 7 februari

Den 7 februari träffar Lisbeth Cederwald Lars Erik Eriksson, VD för CLS, i Lund. Skälet säger hon är att hon vill förhöra sig om studien och diskutera den uppkomna situationen.

Först uppger hon för Sjukhusläkaren att mötet äger rum på stan, men senare i intervjun, när hon ombeds att beskriva detaljer, erinrar hon sig att hon faktiskt bjöd in Lars Erik Eriksson till sitt rum på sjukhuset.

Mötet slutar med att Lars Erik Eriksson får beskedet att Helsingborgs sjukhusledning är fortsatt positiv till den omstridda studien och de båda enas om att studien ska bli av enligt plan. Men där slutar enigheten om vad som sades på mötet.

Lisbeth Cederwald säger till Sjukhusläkaren att Lars Erik Eriksson bekräftar för henne att Kjell Ivarsson kontaktat honom den 1 maj och meddelat att han ville träda ur styrelsen, men att CLS VD glömt bort att avregistrera honom.

”Glömt att avregistrera”

Enligt henne är Lars Erik Erikssons förklaring till att han glömt att avregistrera Kjell Ivarsson att han haft så mycket att göra.

Lisbeth Cederwald säger då till Lars Erik Eriksson att hon inte fattar hur han kan göra ett så stort misstag och säger rent ut till honom att detta tycker jag är inkompetent, tar en styrelseledamot kontakt med VD:n och säger att han vill gå ur så ska VD:n kunna hantera det.

Lisbeth Cederwald kräver att Lars Erik Eriksson skickar henne någon form av papper som visar att Kjell Ivarsson begärt avträdelse ur styrelsen.

På frågan hur det skulle vara möjligt när Lars Erik Eriksson glömt bort avregistreringen svarar Lisbeth Cederwald att hon ville få hans anteckningar eller något sådant och att hon fick löfte om att få det under helgen.

Inte varit med på möten

På mötet bekräftar Lars Erik Eriksson även att Kjell Ivarsson inte deltagit i några styrelsemöten sedan 1 maj 2012.

Med beskeden att det är Lars Erik Eriksson som gjort fel, att Kjell Ivarsson inte deltagit i några styrelsemöten och att hon ska få papper som visar Kjell Ivarsson oskuld känner sig Lisbeth Cederwald nöjd och de enas om att studien ska fortsätta planenligt, eftersom hon nu var övertygad om att ”Kjell Ivarsson var helt grön i detta”.

VD:n för CLS, Lars Erik Eriksson, har en något annan version av vad som sägs på mötet.

Till Sjukhusläkaren säger han att han fick beskedet att studien som var planerad att gå igång i januari skulle genomföras, men att den kanske skulle få vänta ett tag.

Skickade aktiebok

På frågan om han lovade att sända underlag till Lisbeth Cederwald som skulle visa att han glömt att avregistrera Kjell Ivarsson svarar han:

– Var har du fått det ifrån? Hur skulle jag kunna skicka underlag om jag glömt att avregistrera honom. Det diskuterade vi inte. Vi diskuterade att jag skulle skicka över en aktiebok till henne och det gjorde jag.

Lars Erik Eriksson ger också en annan version när det gäller tidpunkten då Kjell Ivarsson kontaktade honom och berättade att han ville lämna styrelsen. Enligt honom blev han kontaktad av Kjell Ivarsson efter årsstämman i juni 2012.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera