Nyhet

Krisåtgärd vid Helsingborgs lasarett

Helsingborgs lasarett gick i förmiddags in i förstärkningsläge. ”Detta gör vi när vi ser att situationen kan hota patientsäkerheten” säger Fredrik Jonsson, verksamhetschef på akuten till Helsingborgs Dagblad.

Bakgrunden var ett hårt tryck på akuten där 29 patienter tillbringat natten till måndagen.

Förstärkningsläge innebär att sjukhuset bildar en stab som leder verksamheten, men kortare beslutsvägar som följd. Verksamhetscheferna träffas med ett par timmars mellanrum. Planerade operationer ställs också in om det inte innebär en risk för patienterna. Till HD säger Fredrik Jonsson att han räknar med att förstärkningsläget kan pågå ett dygn.

– Det här är en ovanlig åtgärd. Det är andra eller tredje gången på de fyra år jag varit här, säger Fredrik Jonsson till tidningen.

Sjukhusläkaren beskrev i en rad artiklar förra hösten läget på Helsingborgs lasarett. Bland annat vittnade skyddsombuden då om en allt mer pressad arbetsmiljö, i synnerhet på akuten, där det även då rådde stora problem med överbeläggningar. Sjukhusläkaren kunde också avslöja att bristen på vårdplatsen låg som en möjlig bakomliggande orsak till tre lex Maria-anmälningar. Våra tidigare artiklar hittar du i spalten till höger.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera