UTBLICK: FRANKRIKE

Kraven hårda för vårdanställda i Frankrike – ovaccinerade stängs av från jobbet utan lön

Frankrike är ett av få länder som har lagstiftat om att sjukvårdspersonalen måste vaccinera sig mot Covid. Intensivvårdsläkaren Damien Barraud anser att det är ett nödvändigt ont. – Människor har ju dött efter att ha fått viruset på sjukhuset, säger han.

Idag är det relativt lugnt på intensivvårdsavdelningen. Damien Barraud säger att det är som natt och dag jämfört med hur det var i början av pandemin. Då var sjukhuset här i nordöstra Frankrike ett av de hårdast drabbade i hela landet. När det var som värst tredubblades antalet platser på intensivvården. I över 100 sängar på avdelningen låg Covidsjuka.

– Nu har vi några fall i veckan. Nästan bara ovaccinerade.

Alla som jobbar på sjukhuset är däremot fullt vaccinerade. Sedan i mitten av oktober är det obligatoriskt, även för dem som arbetar med administration och underhåll. Samma sak gäller inom åldringsvården, på apotek, provlabb och hos brandkåren. De som vägrar blir avstängda från sina arbeten utan lön.

Omkring 15 000 personer befinner sig just nu i den situationen enligt en uppskattning från Sjukvårdsdepartementet. Det motsvarar mindre än en procent av de cirka 2,7 miljoner personer som arbetar inom vård och omsorg i Frankrike. Ungefär samma förhållande gäller på regionsjukhuset Metz-Thionville.

– Jag kollade siffrorna i morse. 100 procent av läkarna och barnmorskorna är vaccinerade. Bara 61 anställda av totalt 6.300 är avstängda, Damien Barraud.

Det har förekommit protester bland vårdanställda mot tvånget. Kritikerna hävdar att det hade varit bättre att försöka övertyga, än att använda piskan.

Damien Barraud tvekar.

– Det är en komplicerad fråga som inte bara berör vården. I en perfekt värld är det inte nödvändigt att tvinga personer. Men med tanke på vad jag har sett här på avdelningen tycker jag att det är bra. Människor har ju dött efter att ha fått viruset på sjukhuset.

Kravet i kombination med att invånarna blev tvungna att visa ett hälsopass för att kunna besöka allt från restauranger till muséer och badhus, gjorde att vaccinationstakten tog snurr i somras. Från att ha varit vaccinskeptikernas land, ligger Frankrike idag högt jämfört med andra EU-länder.

Men Damien Barraud anser att motståndarna fortfarande ställer till med stor skada. Han har själv varit ute i hetluften och till och med mordhotats, efter att öppet ha kritiserat personer som sprider ovetenskaplig information på Internet.

– Antivaxarna är inte många, men är de som för mest väsen på sociala medier. Ja, jag är arg, därför att deras påståenden dödar människor. Vi har haft patienter som har smittats av Covid i antivaxdemonstrationer.
Damien Barraud tror inte att avdelningen riskerar att komma i närheten av hur det var under våren 2020. Men han tror inte heller att krisen leder till att de franska sjukhusen får nödvändiga resurser. Före pandemin hade personal över hela landet strejkat.

– Här på intensivvården är vi relativt skyddade. Men det finns andra avdelningar, inte minst akuten, som har en tuff arbetssituation på grund av personalbristen.

Även om arbetstakten på hans egen avdelning just nu är mer ”normal”, säger Damien Barraud att han nog aldrig helt kommer att smälta vad han såg under den hårdaste perioden, när han hade intrycket av att vara med i en katastrof-film.

– Det värsta var att inte kunna stötta patienterna och deras familjer. Belöningen i det här arbetet, där vi ju är vana vid att se patienter dö, är att kunna ge människor en värdig avslutning, och att hjälpa de anhöriga i sitt sorgearbete. Att se personer dö ensamma och sedan försvinna i en plastsäck, är en upplevelse som jag tror att jag aldrig kommer över.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera