”Kränkande metoder för att tysta en kritisk röst”

Kirurgläkaren Vincent Ugarph var öppet kritisk mot landstingets ”strategiska plan” som lades fram våren 2009 och bland annat innebar att akutverksamheten vid Hudiksvalls sjukhus skulle läggas ned. Han var inte den enda som reagerade. En protestmarsch hölls, flera namninsamlingar kom igång och facebookgruppen ”Rädda Hudiksvalls sjukhus” fick snabbt närmare 5 000 medlemmar.

Då kom landstingsledningens PM, med riktlinjer som bland annat innebar att protestlistorna skulle tas bort och att de anställda inte fick använda landstingets lokaler för att framföra kritik mot den strategiska planen.

Vincent Ugarph reagerade starkt och bestämde sig för att JO-anmäla landstinget. ”Får landstingsledningen utöva påtryckningar för att skrämma anställda i offentlig verksamhet till tystnad? Det vill jag att JO ska utreda”, sa han till lokaltidningen Hela Hälsingland i maj förra året.

JO har i omgångar begärt svar från landstingsledningen. I ett utkast till svar, diariefört som offentlig handling, daterat den 12 februari gick ledningen till hård attack mot Ugarph. Bland annat antyddes att han inte var vid full psykisk hälsa.

Sjukhusläkaren har talat med några av Vincent Ugarphs kollegor. En av dem vill inte framträda med namn, av rädsla för att själv bli utsatt.

– Det här är ett djupt kränkande sätt att försöka tysta en kritisk röst, säger han.

Kirurgläkaren Kjell Lundberg, en av Vincent Ugarphs kolleger, framträder öppet:

– Det är otäckt att landstingsledningen kan yttra sig så om en medarbetare. Vincent är positiv kraft, en av dem som driver kirurgkliniken framåt. Han är frispråkig och inte alltid diplomatisk, vilket hör till yttrandefriheten som är en grundbult i vårt samhälle, säger han.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark framförde igår via Radio Gävleborg att ”det var djupt olyckligt att förslaget kom ut i media”. Han ber även om ursäkt i ett brev som under tisdagen sändes till Vincent Ugardh och hans verksamhetschef.

På tisdagskvällen fick Sjukhusläkaren telefonkontakt med Vincent Ugarph, som befinner sig på semester med familjen.

– Jag blev chockerad och kränkt över yttrandet. I övrigt vill jag vänta med att uttala mig till dess jag tagit del ledningens ursäkt, säger han.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04