”Kränkande att testa de sökandes intelligens”

Marta Christensson.

– Att rekrytera chefer baserat på intelligensen tycker jag är näst intill kränkande och nedsättande för personer som tillhör en kår som har genomgått en så pass krävande utbildning som läkarna har. Behöver man överhuvudtaget ifrågasätta intelligensen hos våra medlemmar? Vad är egentligen syftet med det här testet? säger Marta Christensson som är ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Stockholm.

Däremot håller hon med om att det är bra med chefer som kan hantera och lösa konflikter på ett bra sätt.  En bra chef enligt Marta Christensson ska ha lagom mycket empati och kunna hantera problem på en klinik utan att kliniken splittras och går sönder.

– Jag skulle vilja säga att problemet här egentligen inte är testerna i sig utan vilken personalpolitik man strävar efter på ett sjukhus som Karolinska. Det måste vara öppet för diskussion. Har frågan om vilken typ av chefer vi vill ha överhuvudtaget diskuterats med de fackliga representanterna? Är vi överens om att det i första hand är intelligenta och målmedvetna chefer vi vill ha här hos oss? Vi har haft konsulter inne på det här sjukhuset tidigare som har varit rent ut sagt förfärliga och där vill vi inte hamna igen.

Yvonne Dellmark.

Yvonne Dellmark som är ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening förstår också hon kritiken som riktas mot de obligatoriska testerna som ingår i rekryteringsprocessen vid Nya Karolinska. Hon berättar att man även från Läkarförbundets sida har varit tveksamma och framfört kritik mot att testerna skulle användas.

– Vi ser inte nyttan av dem i processen och jag kan förstå att det upplevs som kränkande som läkare att behöva genomgå intelligenstest när man söker en ny tjänst. Man kan tycka att det vore tillräckligt att man klarade av sitt tidigare arbete. Men tyvärr är det upp till arbetsgivaren att designa rekryteringsprocessen och eftersom det är lika för alla kan vi inte säga så mycket om det från fackets sida.

När det gäller den matematiska modell där de båda testerna vägs ihop så har man inte fått någon detaljerad information om den från fackets sida, berättar Yvonne Dellmark.

– Vi blev erbjudna att göra testet själva men avböjde.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra /