”Krånglande PMO ett problem i sig”
Många korta avbrott där man ”kastas ur” systemet. Röntgenmodul saknas och överskådligheten är usel. E-intyg kan inte läggas in i systemet. Problemen är många med primärvårdens nya journalsystem i Skåne, PMO.
Bengt Jönsson arbetar på vårdcentralen Sorgenfri i Malmö där man tidigare hade journalsystemet Swedestar. PMO har nu införts med motiveringen att hela primärvården i Skåne ska ha ett gemensamt system.
Evigt letande
– Överskådligheten är inte lika bra som tidigare. Det är ett evigt letande. jag ser mycket information som inte är min prio 1, men hittar inte det jag söker efter. En ny osäkerhet har kommit in: har jag glömt eller missat något? berättar Bengt Jönsson.
Hans egen uppskattning är att arbetstiden ökat med 4-5 timmar varje vecka sedan PMO infördes, trots att han och kollegerna har fått utbildning i det nya systemet och att många i personalen är duktiga på datorer. Det nya systemet är helt enkelt så ineffektivt att produktiviteten minskar.
– Det är märkligt att regionen inte reagerar på att vi blir mindre produktiva, säger Bengt Jönsson.
Måste bli övertydliga
PMO har skapat så mycket stress att läkarföreningen anmält systemet till Arbetsmiljöverket, som sedan riktat kritik mot att journalsystemet införts utan föregående risk- och konsekvensbedömning. Formellt fanns tre ”pilotverksamheter” för PMO, men införandeprojektet gjorde inte halt och utvärderade utan körde på med införandet.
– Det har blivit väldigt tydligt att vi i facket måste bli mer initierade och se om vårt hus bättre. Vi måste själva ha en bild av hur vi vill ha våra framtida journalsystem och föra fram det på ett övertydligt sätt.
”En parentes”
Varför just PMO valdes när primärvården skulle byta system är enligt Bengt Jönsson ”höljt i dunkel”. Den nya sjukvårdsorganisationen i Skåne med tre nya sjukvårdsområden innebär att argumentet för ett gemensamt system för hela primärvården inte är lika starkt längre. Bengt Jönsson har också fått höra att ”PMO är en parentes”.
– Men parentesen tar rent faktiskt mer av min tid.
Läkarföreningen i Skåne riktar nu in sig på att försöka förbättra PMO så långt det är möjligt.
– Vi har kommit fram till explicita brister, som signeringen, röntgensvar, e-intyg och bättre överskådlighet. Processen är igång. Men man undrar ju hur mycket muskler som finns bakom för att förbättra PMO, och hur avtalet med leverantören ser ut.
– E-intyget är ett exempel: Det hade kunnat vara integrerat redan, men enligt uppgift togs ett beslut från projektledningen att inte integrera för att hålla kostnader nere!
Kul aspekt – att den bristfälliga verksamhets-och IT ledningen i Skåne väljer att lösa sina problem genom att göra ett försök att fuskuppgradera ifrån den leverantören som inte levererat på 20 år.
Jättegenomtänkt att införa ett gemensamt journalsystem för primärvården. Men tror beslutsfattarna att fax och pappersremiss är bästa tänkbara kommunikation med slutenvården? Varför i hela friden införde man inte SAMMA journalsystem för både öppenvård och slutenvård? Patienterna behöver både adekvat uppföljning från primärvården efter en slutenvårdsepisod och en slutenvårdsuppföljning av primärvårdsiaktagelser vid ett nytt akut insjuknande.
Gissa VARFÖR jag blir INTE överraskad!
Det är en kultur att anställa inkompetent IT-personal i Region Skåne, speciellt i den övre skiktet: IT-direktörer, strateger mm. Det har jag sett under alla åren jag har jobbat på USiL (30) och det räds jag inte för att skriva om det.
Den lilla mängd riktigt kunnig IT-personal som mot alla odds finns på de olika skånska sjukhus, har alltid tvingats till tysthet och att petats bort från att delta i viktiga IT-processer, beslut mm.
Jag lär inte vara den enda IT-kunnig som har fått uppleva det.
Det verkar vara så, att i Region Skåne det finns en sort IT-maffian som ser till att väl kända IT-företag och konsulter skall ALLTID få bestämma vilka IT-system är bra för oss, UTAN att personalen får vara med och trots att många gånger det rör sig om äkta digitala sopor.
Några exempel: PMO, Latitude 360, HR-fönster och det vete gudarna hur mycket IT-sopor som finns lagrade i de skånska sjukhus.
Jag vill , på tal om PMO, lyfta en viktig fråga:
Är det inte så att, åtminstone i teori, man har velat ha ett gemensamt patient journal system för hela Region Skåne?
Varför i hela friden går man ut med ytterligare denna dåliga komponent (PMO) till den numera stinkande skånska IT-soppan, istället för att se till att resterande sjukvårdsinrättningar, vårdcentraler alltså, få tillgång till Melior?
Hur kan man fatta ett sådant dåligt beslut?
VEM tjänar på detta, och framför allt VEM står bakom detta beslut?
Det vore ”spännande” att få höra hur dessa människor har tänkt, om de öht kan tänka 🙂
Undertecknad
Giovanni Ferrari (27år i IT-branschen)
http://storify.com/Jonas_Blind_Hen/vardagsbild-fr-n-v-rden
vi är flera som lider med PMO. värst är det för patienterna.