KAROLINSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET

Kraftiga reaktioner efter Karolinskas varsel

I onsdags kom nyheten att Karolinska universitetssjukhuset varslar 250 läkare. Reaktionerna blev många och kraftiga. En av de som reagerat starkt är Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna. – Vi vet ju att det är väldigt lätt att rasera kompetens, men väldigt mycket svårare att bygga upp igen, säger hon.

Karin Båtelson påpekar att det inte är första gången som sjukhuset förekommer med krigsrubriker. Hon tycker att det är konstigt att man inte kan hantera det här på ett bättre sätt och att ett stort varsel vittnar om att man ”inte har kontroll.

– Det som händer när man varslar är att väldigt många kommer att söka sig bort och då har man ingen kontroll på vilka som slutar. Vi vet ju att det är väldigt lätt att rasera kompetens, men väldigt mycket svårare att bygga upp igen.

I ett pressmeddelande från sjukhuset säger sjukhusdirektören Björn Zoëga att varslet är ”nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård”. Han menar också att förändringarna kommer att göras ”med patientsäkerheten i fokus”.

Enligt Karin Båtelson är det en självklarhet att patientarbetet och vården kommer att påverkas. Och hon påpekar att man måste börja i rätt ände och bygga en stabil grund först, innan man gör stora förändringar.

– Även om man säger att målet är att ha ett mindre och mer specialiserat sjukhus måste man bygga upp i andra instanser först.

Hon pekar även på andra exempel där man inte tagit rätt sak i rätt ordning.

–  Man stängde akuten innan de andra sjukhusen var beredda. Istället bygger man nu närakuter för att kompensera, trots att det slår sönder tanken på primärvården som första ingång.

– Man måste tänka på Stockholmsregionen med mer överblick och tanke.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera