Nyhetsarkiv

Konstant hög belastning på Sahlgrenska

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har stora problem med konstant hög belastning. Det största problemet är brist på vårdplatser och brist på sjuksköterskor som innebär stora psykiska påfrestningar och etisk stress då läkarna ställs inför orimliga prioriteringar­ där man bland annat tvingas skicka hem inte färdigbehandlade patienter.

SahlgrenskaDe långa väntetiderna tär också på läkarnas psyke.

De tillfrågade läkarna på AnOpIva SU/Mölndal, kardiologen och kirurgen på SU/Sahlgrenska uttrycker situationen­ i ord som förfärlig, patient­osäker och ohållbar på grund av konstant hög belastning, stängda vård­platser med många utlokaliserade patienter, vilket leder till jourer med rondningar på en mängd avdelningar samtidigt som läkarna ska ta hand om larm, konsultera och operera. Bakjoursrollen beskrivs som nästan omöjlig.

Inställda operationer med kort varsel skapar också stress.

En av läkarna svarar att narkosläkarna förväntas släcka bränder 24 timmar per dag. Vissa kliniker har också fått enorma sparkrav, bland annat på grund av underskott som har med läkemedelskostnader att göra.

På frågan om läkarna har möjlighet att påverka sin arbetssituation är svaren  att man inte har det i någon större utsträckning. ”Personalen påpekar problem och det blir akuta lösningar, men grundproblemet gör man ingenting åt”.

När det gäller vilka förbättringar som krävs svarar de tillfrågade läkarna att det behövs fler specialister, fler vård­platser och bättre ledare, framförallt fler läkare som begriper och förstår läkarna bättre. En läkare svarar att det behövs också ökat operationsutrymme till icke-malign elektiv kirurgi eller att uppdraget flyttas bort från SU/SS så arbetsbördan blir rimlig.

De flesta specialister delar rum med någon annan, men har oftast egna datorer. Det finns möjlighet att göra ostört kvalitetsarbete som att forska, problemet är dock att få har tid till det. På ortopedoperation i Mölndal saknas egna arbetsplatser för läkare som ibland måste vänta tills en dator är ledig för att få tillgång till patientjournalerna.

På kirurgen/Östra har självgående specialister det ganska tufft. Jobbet hinns nätt och jämt med och det är dåligt ställt med kompetens­utvecklingen.

  • Fotnot: Uppgifterna är en sammanfattning av svar från Shokoufeh Manouchehr Pour Naeini på onkologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och läkare på AnOpIva SU/Mölndal, kardiologen och kirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, medicinkliniken och kirurgen på SU/Östra.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera