”Koncentrera den högspecialiserade vården”
Den högspecialiserade vården behöver koncentreras och det behövs en tydligare nationell styrning, var Måns Roséns budskap när utredningen om högspecialiserad vård presenterades i går.
Cirka 500 liv skulle sparas varje år om sjukvårdspersonalen fick träna mer genom att volymerna höjdes, hävdade Måns Rosén och hans medförfattare i en debattartikel i Dagens Nyheter. ”Eftersom lite har hänt under de senaste decennierna talar vi om tusentals patienter som har dött eller fått komplikationer.”
Socialstyrelsen föreslås få ett större ansvar för att samordna och styra arbetet med att koncentrera den högspecialiserade vården. Professionellt sakkunniga och patientföreträdare förslås få i uppgift att bedöma vad som är högspecialiserad vård, för de har bäst uppfattning om det.
Det är inte bara den högspecialiserade vården som tjänar på att koncentreras, skriver de. Träning ger färdighet även vad gäller höft- och knäledsoperationer och bröst- och prostatacanceroperationer.
Förslaget innebär att ansvaret förs över från politikerna och att rikssjukvårdsnämnden skrotas, enligt Dagens Medicin.
– Beslutet om vad som ska vara nationellt högspecialiserad vård är ett beslut som handlar om sakkunskap. Det system vi har haft i dag med rikssjukvårdsnämnden har tagit lång tid. Vi tror att det här kommer att snabba upp processen, säger Måns Rosén till Dagens Medicin.
I Läkartidningen varnade styrelsen för Svensk neurokirurgisk förening för att dela upp de ofta små diagnoser som ryms inom specialiteten på olika nationella centra. ”Med hög komplexitet i kirurgin och en blandning av elektiva och akuta fall måste det finnas en balanserad avvägning mellan spetskompetens och bredd”, skriver debattörerna.
Karin Båtelson varnade också i sin ledare i förra numret av Sjukhusläkaren för just detta – att kasta ut barnet med badvattnet genom att centrera allt för mycket.
Måns Roséns utredning är tydlig med att en koncentration av vården inte nödvändigtvis innehär att alla resurser ska koncentreras till de stora sjukhusen. Mindre sjukhus kan bedriva god vård men bör fokusera på färre områden med högre volymer.
Läs mer: