Kompetensförsörjningen tas upp i nytt uppdrag

Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet har nu fått i uppdrag att ta fram förslag på hur kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården ska kunna tryggas genom samverkan.

Att kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården behöver tryggas och att det behövs samverkan för att uppnå det har konstaterats av flera aktörer inom vården och flera statliga utredningar. Nu får Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur vården och utbildningsväsendet ska kunna samverka, meddelar socialdepartementet i ett pressmeddelande.

”Kompetensförsörjningen är avgörande för att vi ska kunna förbättra vården, och samverkan mellan alla inblandade aktörer är avgörande för att klara kompetensförsörjningen. Nu ska vi föra vidare de samtal jag och regeringen har fört det senaste året till en mer långsiktig arena” säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i en kommentar.

– Mer samarbete behövs för att trygga kompetensförsörjningen till hälso- och sjukvården. Genom en gemensam faktagrund och ökad samverkan kommer det bli lättare att anpassa antalet utbildningsplatser och utbildningarnas innehåll på både kort och lång sikt, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården