Nyhetsarkiv

Kömiljarden ett orättvist system som gynnar landsting med resurser

Hanne Hedin, verksamhetschef vid ortopedkliniken, Falu lasarett:

– Nej, det tycker jag inte. Det är ett orättvist system som gynnar landsting som har resurser, medan andra med sämre förutsättningar straffas. Det kan kännas ganska tröstlöst. Vi jobbar allt vad vi förmår, men vi har haft för lite resurser och inte kunnat operera i den takt som vi skulle ha behövt. Vi har också märkt att det blir mer komplikationer för de patienter som opereras på andra ställen, leder både till ökade kostnader och ett lidande för patienterna, så det vill vi undvika.

Många gamla som behöver nya höfter och knän vill också gärna bli opererad av någon de känner, säger Hanne Hedin.

Hon menar att vårdgarantin och kömiljarden uppmuntrar till ”kreativ bokföring”.

– Det framkommer när man pratar med andra runt om i landet att man hittar olika kreativa lösningar för att förbättra statistiken. Till exempel om en patient erbjuds en vårdtid som han eller hon inte kan ta, så tas patienten bort från väntelistan.
Hur skulle du vilja att man löser problemen med köer och dålig tillgänglighet i Dalarna?

– Att man ger oss de resurser vi behöver. Det är självklart att vi ska rationalisera så att vi kan jobba mer effektivt. Och det har vi gjort. Och det arbetet pågår, sakta men säkert går väntetiderna ned. Jag hoppas att vi är ikapp nästa år.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera