Nyhetsarkiv

Knäleder och visdomständer ska undersökas för åldersbedömning

Sverige kommer som enda land att använda magnetröntgen av knäleder för att åldersbedöma ensamkommande flyktingbarn. Det ska ske i kombination med en analys av visdomständer. Det beskedet lämnade Rättsmedicinalverket under en presskonferens i dag.

Rättsmedicinalverket har sedan i början av maj på uppdrag av regeringen utrett vilka metoder som ska användas för medicinsk åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn.  Den kritiserade metoden att analysera visdomständer kommer fortsätta användas, men i kombination med magnetröntgen av knäleder, med fokus på en tillväxtzon i nedre ändan av lårbenet, uppger SVT.

Att RMV rekommenderar en kombination med en analys av visdomständer har att göra med att inget annat land använde magnetröntgen av knäleder, vilket gör att metoden inte uppfyller uppdraget att prövningen ska vila på beprövad erfarenhet.

– Varje röntgenbild kommer att bedömas av två experter. För att en bedömning ska kunna göras måste experterna komma till samma slutsats, sa Elias Palm, metodansvarig vid Rättsmedicinalverket under presskonferensen.

Den medicinska åldersbedömningen är frivillig, och RMV kommer att kräva samtycke av de personer som Migrationsverket vill att ska undersökas. Bägge analyserna ska utföras externt och en offentlig upphandling ska nu inledas.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera