Knäleder och visdomständer ska undersökas för åldersbedömning

Sverige kommer som enda land att använda magnetröntgen av knäleder för att åldersbedöma ensamkommande flyktingbarn. Det ska ske i kombination med en analys av visdomständer. Det beskedet lämnade Rättsmedicinalverket under en presskonferens i dag.

Rättsmedicinalverket har sedan i början av maj på uppdrag av regeringen utrett vilka metoder som ska användas för medicinsk åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn.  Den kritiserade metoden att analysera visdomständer kommer fortsätta användas, men i kombination med magnetröntgen av knäleder, med fokus på en tillväxtzon i nedre ändan av lårbenet, uppger SVT.

Att RMV rekommenderar en kombination med en analys av visdomständer har att göra med att inget annat land använde magnetröntgen av knäleder, vilket gör att metoden inte uppfyller uppdraget att prövningen ska vila på beprövad erfarenhet.

– Varje röntgenbild kommer att bedömas av två experter. För att en bedömning ska kunna göras måste experterna komma till samma slutsats, sa Elias Palm, metodansvarig vid Rättsmedicinalverket under presskonferensen.

Den medicinska åldersbedömningen är frivillig, och RMV kommer att kräva samtycke av de personer som Migrationsverket vill att ska undersökas. Bägge analyserna ska utföras externt och en offentlig upphandling ska nu inledas.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen