Nyhet

Klok dosering sparar miljoner

Upp till 10 miljoner. Så mycket förväntas onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset att spara genom att förändra doseringen av immunläkemedel. Även immunrelaterade biverkningar förväntas minska.

Projektet, som har namnet ”Dosing wisely”, startade i januari i år.

– I sjukvården lever vi dagligen i en situation där vi gör prioriteringar på olika nivåer, vilket i många fall är svårt och smärtsamt för alla inblandade. Men sjukvården bedriver även parallellt en jakt på ständiga förbättringar, rationaliseringar och effektiviseringar för att undvika att vi i en värld med ändliga resurser skall behöva göra prioriteringar som drabbar patienterna allt för mycket, säger Henrik Lindman och fortsätter

Vi ser ”dosing wisely” som en förbättring och effektivisering på samma gång, då både kan spara resurser och samtidigt ge en mer skräddarsydd behandling.

– Vi ser initiativet som en förbättring och effektivisering på samma gång, då vi både kan spara resurser och samtidigt ge våra patienter en mer skräddarsydd behandling, säger Henrik Lindman, överläkare och verksamhetschef för området blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset.

Inspirerad av en vetenskaplig artikel i The Lancet Oncology insåg han hur mycket det fanns att spara genom att optimera doseringen av immunläkemedel, så kallade checkpointhämmare (antikroppar som riktar in sig på speciella molekyler på T-cellerna).

Henrik Lindman, överläkare och
verksamhetschef för området blod- och
tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset.

– Genom att tillämpa hybriddosering, som är en mer skräddarsydd och optimal dosering för patienter med solida och hematologiska cancertumörer, kan vi minska kostnaderna och möjligen även minska risken för biverkningar hos cancerpatienter som får immunbehandling.

Hybriddosering innebär att lättare patienter, med en vikt på cirka 65 kilo får behandling per kroppsvikt, medan tyngre patienter som väger 90 kilo och mer får en fast dos. Det finns idag, menar Henrik Lindman, en stor okunskap kring optimal dosering av cancerläkemedel.

– Det finns farmakokinetiska bevis för att vi överdoserar antikroppsbehandling ganska rejält, vilket sannolikt ökar risken för immunologiska reaktioner. Doserna överstiger vida den lägsta dos som krävs för maximal antitumöreffekt, enligt rapporten i Lancet Oncology.

Nya moderna immunbehandlingar med antikroppar har revolutionerat onkologin de senaste tio åren. Samtidigt, med höga priser och ökad användning för fler och fler indikationer, ökar belastningen på hälso- och sjukvårdens budgetar.

– Därför startade vi i januari med att undersöka och implementera mer kostnadseffektiva doseringsstrategier. Vi har en doktorand hos oss som är apotekare och som ska utvärdera hybridbehandling. Fokus är på kostnadseffektivitet och besparingspotential. Det finns i det här fallet inga säkerhetsproblem, men doseringsstrategin är dock lite krångligare. Men det går lätt att lösa med doseringsalgoritmer i ordinationssystemen, säger Henrik Lindman.

Om vi lyckas fullt ut kommer vi att kunna spara upp till tio miljoner kronor på ett år …Henrik Lindman, verksamhetschef på Akademiska sjukhuset

I projektet ingår även Gustav Ullenhag, Sveriges första professor i immunterapi.

– Det här projektet drivs från golvet och tillåter oss att tänka utanför boxen. Det finns ett problem i dag, inte minst när det gäller Kloka kliniska val, att många yngre läkare inte riktigt vågar göra avsteg från riktlinjer och avstå från det som inte gagnar patienterna och sjukvården. Rädslan för att bli anmäld är för stor. Därför är det viktigt att mer seniora och erfarna läkare vågar gå i spetsen för nya idéer och kan vara en trygghet för de mer osäkra, menar Henrik Lindman.

– Om vi lyckas fullt ut kommer vi att kunna spara upp till tio miljoner kronor på ett år, bara genom att förändra doseringsstrategi. Och jag är övertygad om att fler verksamhetsområden kan dra nytta av den här strategin.

Fotnot: Artikeln var publicerad i The Lancet Oncology, Vol 23, december 2022. ”Alternative dosing strategies for immune checkpoint inhibitors to improve cost-effectiveness”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera