KI:s nya styrelseordförande vill ”göra ett omtag”

Mikael Odenberg, ny styrelseordförande för Karolinska institutet, säger till KI Nyheter att det finns skäl att ”göra ett omtag” både när det gäller rekryteringen av ny rektor och vägen framåt efter Macchiarini-skandalen.

I början av september meddelande Lars Leijonborg att han avgår som styrelseordförande för Karolinska institutet, KI. Hans efterträdare, Mikael Odenberg, tillträdde den 1 december 2016 har nu som uppgift att dels rekrytera en ny rektor, dels återupprätta förtroendet för KI.

– Det är naturligtvis inte så att konsistoriet eller dess ordförande avgör hur man ser på Karolinska Institutet. Jag tror att det är en ganska lång resa, ärligt talat. Det finns flera som säger att nu har det skrivits så mycket om Macchiarini och nu är vi faktiskt trötta på det, låt oss räta på ryggen och gå vidare. Men då tror jag att man tenderar att bagatellisera det som hänt, säger han i en artikel på KI Nyheter.

Rekryteringen av en ny rektor avstannade i höstas och Mikael Odenberg menar att även det ”kräver ett omtag”.

– Den nya styrelsen måste äga processen. Det innebär att beslut om sökkommitté, kravprofil, tidplan kommer att tas på nytt. Det sker vid det extra sammanträdet i januari. Det kan bli justeringar, men det finns ingen anledning att räkna med några stora justeringar, eller att vi vänder upp och ner på kravprofilen, säger han.

Mikael Odenbergs förordnande sträcker sig fram till 2020. Han har tidigare varit generaldirektör för Svenska kraftnät, riksdagsledamot och försvarsminister.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04