Nyhetsarkiv

Kirurgi via ryggen kan sänka högt blodtryck

Vid Akademiska sjukhuset har man valt att gå in via ryggen med laparoskopi för att operera binjurar. Det är den snabbaste vägen, konstaterar Per Hellman och berättar att en operation tar mellan 30 – 90 minuter.. Andra alternativ är att gå in via sidan eller med öppen kirurgi.

– Vi har valt den här metoden som standard för att den är snabb, mindre smärtsam för patienten och för att vi kan gå in bakom bukhålan och på så vis undvika att påverka tarmarna, berättar han.

Per Hellman menar att flera tusen patienter med högt blodtryck kan vara odiagnostiserade för just överproduktion av aldosteron, och i behov av korrekt behandling, där operation i många fall är det mest lämpliga.

Folksjukdom

– Det här är något av en folksjukdom. Hos cirka 10 procent av alla som genomgår datortomografi av buken upptäcks en förstorad binjure av en tillfällighet, berättar han.

De flesta tumörer är godartade, men en tumör i bi­njurarna behöver inte vara elakartad för att vara farlig. Den kan orsaka en ökad produktion av hormoner som höjer blodtrycket kraftigt, sätter kroppen under ständig stress och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

En ökad produktion av aldosteron ger högt blodtryck och orsakar stor brist på kalium medan för mycket kortison gör att patienten sväller upp i ansikte och runt magen. De här tillstånden kan kräva fyra, fem olika mediciner för att sänka blodtrycket.

Studier, i bland annat Italien och Australien, visar att tumörer som producerar aldosteron ligger bakom cirka 10 procent av högt blodtryck i befolkningen.

– En omräkning till svenska förhållanden skulle innebära att drygt 40 000 svenskar skulle lida av överaktiva binjurar, där många skulle behöva opereras, jämfört med de cirka 200-300 som i dag opereras årligen, konstaterar Per Hellman.

Kan slippa läkemedel

Det innebär att andelen läkemedel för högt blodtryck skulle kunna minskas kraftigt. Patienter som i dag tvingas ta upp till 20 gram kalium om dagen skulle kunna upphöra helt med medicineringen. Redan två till tre dagar efter operationen behöver patienten inget extra kalium.

Även om ingreppet är snabbt saknas ett enkelt och snabbt sätt att diagnostisera förhöjda halter av aldosteron som beror på binjureförstoring.

– En teknik som kan bli användbar i framtiden är PET-kamera men den är ännu inte färdig, konstaterar Per Hellman.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera