Kirurger slår larm om sjuksköterskeflykt

Sjuksköterskeflykten på kirurgen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har skapat ett akut läge som påverkar patientsäkerheten. Det skriver läkare på kirurgkliniken i ett brev till sjukhusledningen. ”Till hösten kommer vi bara att ha kvar 3 sjuksköterskor på avdelning 81.” skriver kirurgerna, som kräver ett möte med sjukhusledningen.
I brevet skriver kirurgerna också att om man förlorar ytterligare sjuksköterskor finns risken att man hamnar i en situation där man endast kan utföra akutkirurgi och dagkirurgi.
– Vi skrev brevet därför att läget är väldigt illa. De har gradvis skett försämringar under väldigt många år och vi känner att läget är akut. Om man inte gör något kommer de sista av våra erfarna sjuksköterskor att försvinna, säger Elin Karlsson, kirurg på Mälarsjukhuset och Sjukhusläkarnas andra vice ordförande.
För de sjuksköterskor som finns kvar har arbetssituationen blivit allt tuffare.
– Det är en otroligt tung arbetsbelastning. Kirurgavdelningen har bantats ner tills den nästan bantats bort. Det är de tyngsta patienterna som hamnar på kirurgavdelningen, säger Elin Karlsson och fortsätter:
– Vi ser ju också att vår arbetsmiljö försvåras. Det blir mer tungrott och vårdtiderna förlängs, man hinner inte mobilisera patienterna.
Elin Karlsson och hennes kollegor vill att ledningen vid ett möte lyssnar på sjuksköterskorna, varför de slutar och vad som kan få dem att stanna kvar.
– Det är inga konstiga saker de frågar efter. De vill få jobba på patientsäkert sätt, och själva utvecklas genom fortbildning för att kunna göra ett bra jobb. Det är också klart att man inte orkar bli inringd hela tiden för att täcka luckor. Alla vill ha en ledig helg ibland.
Problemen på Mälarsjukshuset är inte nya. För ett par år sedan gick alla bakjourer från alla kliniker samman och krävde ett möte på grund av vårdplatssituationen.
– Då blev det ett möte med ledningen och politiker. Man lyssnade, men det blev inga förändringar. Det vi krävde då var drägliga arbetsförhållanden för att sjuksköterskorna ska vara kvar.
Nu är det viktigare än någonsin med ett snabbt agerande, understryker Elin Karlsson.
–Det är väldigt bråttom för det finns sjuksköterskor som sagt upp sig som kan tänka sig ta tillbaka om de får en förändring. Det är väldigt få som har erfarenhet av kirurgiska patienter. Självklart är det värdefullt att få in nya sjuksköterskor också, men erfarenhet och kompetens är viktigt.
Hittills har brevet lett till ett telefonmöte med fackliga representanter, men inget större möte där alla får delta.
Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef skriver i ett mejl till Sjukhusläkaren att det finns en brist på sjuksköterskor på vårdavdelningarna i Sörmland, vilket lett till ett minskat antal disponibla vårdplatser. Enligt Striem har en dialog med vårdförbundet inletts.
Han säger att det funnits en avsikt att få till ett gemensamt möte efter brevet från kirurgerna, men att det inte gått att hitta ett datum som passar. ”Dialogen har därefter fortsatt i linjen, det vill säga med divisions och verksamhetschef”, skriver Striem.
Vi får inte glömma att vi alla styr genom vår röstsedel..
Det är sorgligt hur det har blivit. Och ännu värre blir det nu när trycket ökar på grund av ökad invandring m m. Politikerna i respektive landsting/region är de som har förstört det hela. Det mesta handlar om att de anställda vill ha en högre lön och bättre anställningsförhållanden, inkluderande en modern arbetsmiljö. Låt oss komma ihåg vilka politiker som sitter vid makten och verkligen maler ner sjukvården… de ska bort = bli bortröstade! Men alla friska och unga medborgare borde vakna – livet är så att snart är det er tur att stå i köer och vänta på behandling. Att då göra upptäckten ”sjukvården fungerar inte” är för sent. Så alla vi ännu friska… tänk efter före. Säg inte nej till höjd skatt, säg inte nej till att personalen för bättre lön….Varför ska de fly till Norge för att få den lön de vill ha?
Vårdplatssituationen befinner sig i fritt fall. Budgetstrategien har förstärkt en nedåtgående spiral. Drastiska åtgärder krävs för att få en acceptabel möjlighet att bedriva god vård.
Kirurgi som arbetsfält är spännande, dynamiskt, kunskapsintensivt, lärorikt och mycket givande, men för alla personalgrupper runt patienten krävs det ett visst mått av resurser. De vårdnivåer som som en sjuksköterska ska kunna hantera samtidigt, och som bedrivs på avdelningen 81 kan i det närmsta beskrivas som en mix av intermediär, normal, palliativ och terminalvård. Det är tidskrävande. Efter nio månader som hyrsjuksköterska där, har jag full förståelse för att sjuksköterskorna slutar. Det är den tyngsta avdelning jag någonsin jobbat på. Arbetsmiljön är helt fruktansvärd, trots kompetenta kollegor och ett intressant arbete.
Det här är som sagt inget nytt fenomen det som känns svårt för mig att förstå att inget händer! Jag har arbetat med kirurgpatienter i nio år varav åtta på avd 81. Men jag blev tvungen att sluta för egen överlevnad. Arbetsbelastningen var hög redan då. Jag var facklig representant och ville göra skillnad. Det hela slutade med ett möte där jag sade upp min anställning på Landstinget Sörmland.
Jag trivdes på min arbetsplats men när jag inte kunde stå för min arbetsinsats med anledning av arbetsförhållandena fick det bli så.
Varför vill ledning och politiker slå dövörat till? Jag kanske ska försöka få en plats på någon av posterna.
Hej Ursula!
Kontakta gärna landstingspartiet Vård för pengarna. Vi har just nu 8 ledamöter i landstingsfullmäktige. Vi räknar med att vara minst dubbelt så många efter nästa val. Du kanske är en av dom? Kolla hemsidan för kontaktuppgifter.
Mvh Tomas, ledamot Vfp