Nyhetsarkiv

Kirurger flyttar ut på innergården

Lagom till jul flyttar kirurgkliniken vid Karlskoga lasarett ut i stålmoduler på innergården. Där ska patienterna opereras under den tvååriga renoveringen av kliniken.

Det påstås vara första gången lösningen används för verksamhet vid ett sjukhus.

Stefan Eldholm, verksamhetschef på kirurgkliniken, tycker att det blir spännande och ”känns rätt okej”.

– Alternativen var så pass mycket sämre. Nu kan vi bibehålla produktionen och ser fram emot att få våra nya lokaler. Sen skulle jag ljuga om jag sa att vi kommer att trivas med att det blir så trångt.

Det största problemet han ser, är logistiken.

– Det ställer stora krav organisationsmässigt, hur vi ska förflytta patienter och få smidiga bytestider, det kan inte stå en massa sängar och vänta. Men utvecklar vi en bättre logistik i och med det här, kan vi ta med oss det sedan.

Den för ett sjukhus okonventionella lösningen med moduler – eller baracker, som en del föredrar att kalla dem – på gården, var till slut det enda som återstod om sjukhuset skulle klara sina 3 200 operationer per år, enligt Stefan Nilsson, projektledare och samordnare för lasarettets byggnation.

– Vi tittade först på om vi kunde lägga ut hela verksamheten, men vi är ett akutsjukhus och måste kunna ta emot förlossningar, säger han.

De nuvarande operationssalarna på Karlskoga har inte renoverats på 43 år, har dålig ventilation och behöver verkligen en upprustning, det är alla överens om. Eftersom salarna och sterilcentralen ligger mitt i sjukhuset var en tillbyggnad inget alternativ.

Den temporära modullösningen ger fyra operationssalar och en snittsal, vilket är ett tapp på en operationssal. Det uppvägs av att även fredagar görs till operationsdagar.

– Klart det blir en störning i rutinerna eftersom även kvinnokliniken, ortopeden, narkosen och postoperation blir inblandade men då lyckas vi bibehålla operationsvolymerna, säger Stefan Eldholm.

I slutet på oktober lyfts operationssalarnas moduler in på lasarettets innergård. Fyra underst och fyra ovanpå för ventilationen. Sterilcentralen får en egen ”barack”. I mitten av december flyttar verksamheten in.

– Då har vi neddragen verksamhet, det är bra, då får vi komma in i det lite successivt, säger Stefan Eldholm.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera