Nyhet

KI utreder ännu ett Macchiariniärende

Paolo Macchiarini foto: Lars Granstrand

Karolinska Institutet har upptäckt ytterligare ett misstänkt fall misstänkt oredlighet i forskning där kirurgen Paolo Macchiarini är delaktig och kommer att starta ännu en utredning kring detta.

Det gället en vetenskaplig artikel publicerad i tidskriften Respiration i slutet av november 2015. Bland annat råder det oklarheter vad gäller etikprövningstillstånd i artikeln som upptäcktes i samband vid en inventering som KI genomför för att upptäcka oredlighet i forskning. Paolo Macchiarini är en av författarna till artikeln.

– Jag fick ärendet på mitt bord i förra veckan och vi har analyserat det och kommer att kräva in svar från de inblandade forskarna. Efter det beslutar vi om vi ska lämna ärendet vidare för extern granskning, säger Henrik Grönberg, prorektor vid Karolinska Institutet, KI.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera