KI tar avstånd från Macchiarinis ryska operationer

Paolo Macchiarini foto: Lars Granstrand

Karolinska institutet tar i en kommentar på sin webbsida avstånd från kirurgen Paolo Macchiarinis operationer i Ryssland. I den granskning av Macchiarinis arbete som SVT:s Dokument inifrån gjort framkommer uppgifter som hittills varit okända för KI.

Operationerna som Macchiarini genomförde vid Kuban State University (KSU), i Ryssland var en godkänd bisyssla vid sidan om arbetet som gästprofessor vid Karolinska institutet. Men KI kommer nu att utreda om man brustit i kontrollen av den bisysslan. Bisysslor som är förtroendeskadliga för KI tillåts inte, och så som Macchiarinis verksamhet i Ryssland beskrivs i programmet är det sannolikt att bisysslan inte hade godkänts, enligt KI:s kommentar. Macchiarinis agerande beskrivs som ”oacceptabelt” och något som KI tar ”bestämt avstånd från”.

KI undersöker sedan tidigare också uppgifter i den amerikanska tidskriften Vanity Fair om att Paolo Macchiarini skulle ha lämnat felaktiga uppgifter i den CV han tillställde KI innan han anställdes 2010.

KI har utrett och friat Macchiarini för oredlighet i forskning, men det pågår en förundersökning för grovt vållande till annans död med anledning av de operationer han utfört vid KI 2011.

Sista delen i Dokument Inifråns tredelade dokumentärserie om Paolo Macchiarini sänds på onsdag klockan 21.00.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården