Nyhetsarkiv

KI: Macchiarini skyldig till forskningsfusk

Karolinska Institutet har beslutat att fälla Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Det skriver KI:s rektor och prorektor på DN Debatt.

Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor KI, och Henrik Grönberg, vikarierande prorektor KI, skriver på DN Debatt att man beslutat att fälla en av Paolo Macchiarinis artiklar för forskningsfusk. Artikeln – ”Experimental orthotopic transplantation of a tissue-engineered oesophagus in rats” – ingick i hans vetenskapliga produktion vid universitetet och är den första av hans artiklar som granskas.

Ansvaret hos artikelns varje författare har individuellt bedömts och debattörerna skriver att det är uppenbart att Paolo Macchiarini ”inte tog det övergripande ansvar som vilar på artikelns huvudförfattare” och att KI ”bedömer att det är de som haft insyn och överblick i hela eller stora delar av processen som ska fällas för forskningsfusk; i det aktuella ärendet fyra personer”. Övriga författare menar man ”har bidragit med delar som inte bedöms oredliga och de har inte heller haft möjlighet att ha en överblick över eller insyn i hela projektet”.

Debattörerna skriver vidare: ”I processen har KI diskuterat i generella termer med andra medicinska fakulteter och forskningsfinansiärer vad gäller medförfattares ansvar och det är uppenbart att vi behöver fortsätta den debatten. Processerna inför beslut måste vara tydliga och rättssäkra. Samtidigt behöver vi bättre skydda de som slår larm. Att de visselblåsare som larmade om Paolo Macchiarinis verksamhet inte blev hörda är oacceptabelt och här ber KI offentligt visselblåsarna om ursäkt för det. KI måste ha ett system som skyddar de som larmar och just nu säkerställer KI att det finns goda vägar för att rapportera fusk. Något annat är inte godtagbart för ett universitet som vill kännetecknas av kvalitet”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera