Nyhetsarkiv

KI letar ny rektor

Sökprocessen efter en ny rektor för Karolinska Institutet är nu igång på allvar när nomineringsperioden inletts. Under sommaren kommer även en sökkommitté arbeta med att leta fram lämpliga kandidater både i Sverige och utomland. Och det är tuffa krav som möter de sökande.

Sedan den 18 februari har Karin Dahlman Wright vikarierat som rektor för Karolinska Institutet efter att Anders Hamsten den 13 februari meddelade att han ställer sin plats till förfogande som en följd av Macchiariniskandalen. Ett flertal utredningar pågår nu kring Paolo Macchiarinis verksamhet och även KI:s del i det hela och följderna av de utredningarna kommer säkerligen att prägla den nye rektorns arbete.

Anders Hamsten.
Karin Dahlman Wright.

Lars Leijonborg, som är konsistoriets ordförande är även valkommitténs ordförande. Till KI:s egna webbsida säger han att KI behöver en ”Offensiv ledare”, men även en stark akademisk företrädare.

– I första meningen i kravprofilen slår vi fast att KI söker en ny rektor som är en erkänt skicklig akademisk ledare, men vi ser också framför oss en framstående forskare och en person med stark integritet. Det finns många starka åsikter och viljor inom KI och en rektor måste kunna stå emot det, säger Lars Leijonborg.

Den sökkommitté som tillsatts kommer även att arbeta internationellt. Ett nytt inslag är att det inte ställs några krav på att den nya rektorn ska kunna svenska. Däremot ska rektorn ha ”god förståelse för hur ett medicinskt universitet samverkar med hälso- och sjukvården”. Personen ska också vara internationellt erkänd, ha dokumenterat stor pedagogisk skicklighet och vara väl förtrogen med det medicinska ämnesområdet. En god kommunikativ förmåga betonas också, liksom ”höga etiska krav”.

– Det är otroligt höga krav som ställs på en rektor på KI och det är en tuff uppgift att hitta den personen. Jag hoppas att det finns ett stort underlag, vi letar ju globalt., säger Elias Arnér, lärarrepresentant i valkommittén till KI.se.

Den öppna nomineringsprocessen pågår till den 15 augusti. Då kommer intervjuer av lämpliga kandidater ta vid, följt av omröstning i hörandeförsamlingen och beslut i konsistoriet. Först i november kan ett regeringsbeslut om vem den nya rektorn blir vara att vänta. Planen är att den nya rektorn ska tillträda under januari till mars nästa år.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera