Nyhet

KI hade all information redan för 1,5 år sedan

KI hade all information de behövde för att bevisa oredlighet från Macchiarini redan för ett och ett halvt år sedan. Att inleda en utredning nu är bara en avledningstaktik för att lura media och allmänhet. Det skriver de fyra anmälarna i ett officiellt svar till KI.

En avledningsteknik och ett desperat försök att behålla trovärdigheten. Så beskriver de tre läkarna och forskaren agerandet från KI efter att  SVT-dokumentären sändes, i ett brev adresserat till bland andra Anders Hamsten. Brevet är ett officiellt svar till KI efter en förfrågan om mer bevismaterial – något som KI redan har haft tillgång till i 1,5 år, menar anmälarna.

Det Anders Hamsten hävdar i dokumentären – att tillståndet för den första patientens luftstrupe var okänt för honom fram till att det uppdagades av SVT – stämmer inte skriver läkarna och forskaren. Filmerna med de bronkoskopiska undersökningarna som visade att luftstruparna inte fungerade fanns nämligen på det USB-minne som anmälarna själva hade lämnat in till Anders Hamsten i en begäran om utredning av missförhållandena redan ett och ett halvt år tidigare. Och det var från just den begäran som SVT fick tillgång till materialet som visades i dokumentären, skriver anmälaren. Något de ser som ytterligare ett bevis för att patienternas katastrofala tillstånd var känt och att flera av dödsfallen hade kunnat undvikas.

Hamsten skulle omedelbart ha startat en utredning men gjorde inte det, anser anmälarna.

LÄS HELA ANMÄLARNAS BREV

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2018-05

Efter Sjukhusläkarens avslöjande-SKL:s rapport reviderad och publicerad på nytt- men med samma bristfälliga statistik som tidigare/Omstridd cancerbehandling lockar svenska patienter-och ges nu inom offentlig vård i Finland/ Porträttet: Fikru Maru lär sig på nytt vad frihet är/Ökat tryck på specialistutbildning för saudiska läkare i Skåne-Sjukhusläkaren möter tre av de saudiska läkarna/Transparenta prislistor ska bromsa kostnader för vård utomlands

Prenumerera