Nyhetsarkiv

KI-forskare fick stort amerikanskt anslag

Fredrik Piehl. Foto: KI

Fredrik Piehl vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid KI har beviljats ett anslag på närmare 8,5 miljoner dollar, motsvarande 78 miljoner kronor från den amerikanska forskningsfinansiären The Patient-Centered Outcomes Research Institute, PCORI.

Forskningen som pengarna ska gå till handlar om att studera långtidseffekter av olika bromsbehandlingar för multipel skleros, MS. Piehl ska samarbeta med medarbetare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid KI, samt kliniska forskare runt om i Sverige och i Kalifornien i USA. 6000 patienter beräknas ingå i studien, varav cirka 4000 ska följas upp årligen under sex till nio år.

— Det finns ett flertal läkemedel registrerade för behandling av MS, men det saknas viktig kunskap om deras långtidsverkan och upplevd livskvalitet hos patienterna, vilket är den enskilt viktigaste faktorn för patienterna, säger Fredrik Piehl.Dessutom har vi under senare år upptäckt att en medicin som sedan tidigare är godkänd för ledgångsreumatism, rituximab, verkar vara en mycket effektiv, förhållandevis säker och mycket kostnadseffektiv behandling i jämförelse med våra nuvarande MS-behandlingar. Detta anslag ger oss möjligheter att jämföra rituximab med andra MS-behandlingar och på så sätt förstärka evidensbasen för dess användning,  säger Fredrik Piehl till ki.se.

The Patient –Centered Outcomes Research Institute är en ideell forskningsfinansiär som dela ut medel till patient-orienterad klinisk forskning. I denna anslagsomgång delade PCORI ut 35 anslag på totalt 153 miljoner dollar inom forskningsområdena kronisk smärta, MS och depression.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera