Nyhetsarkiv

Katrin Hruska bloggar om besök i Etiopien

I dag åker akutläkaren Katrin Hruska ner till Addis Abeba för att bekanta sig med den fängslade hjärtläkaren Fikru Marus situation. Hon kommer att blogga om sin resa på sjukhuslakaren.se.

Katrin Hruska, akutläkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge och även ordförande för Svensk förening för akutsjukvård, har bestämt sig för att engagera sig i Fikru Marus fall sedan hon kom i kontakt med hans dotter Emy Maru när hon blev Emy Marus ST-handledare. Katrin Hruska tycker det är viktigt att någon åker ner till Etiopien, för att kunna berätta om Fikru Marus situation. Att fler röster höjs för hans frigivning.

– Jag tror inte jag kan göra något mer än att stöta Emy på plats. Men det blir lättare att driva frågan i Sverige om man varit där. Det handlar om att skapa uppmärksamhet kring fallet, säger hon.

Läget är fortfarande väldigt allvarligt för Fikru Maru sedan han drabbats av en kollapsad lunga. I slutet av sommaren kom beskedet att han inte skulle få någon dom innan den etiopiska domstolen gjorde ett sommaruppehåll. Det meddelades dessutom att han behöver lägga fram nya bevis på sin oskuld i det otydliga åtalet mot honom. Fikru Maru vårdas nu på sjukhus där han fått drän, men då detta drogs ut kollapsade lungsäcken igen.

– Jag hoppas kunna besöka honom på sjukhuset, men om det inte går så får man ändå se hur sjukhuset ser ut, fängelset ser ut, och får en bild av hur det fungerar, säger Katrin Hruska.

Fikru Marus tillstånd bedöms som livshotande och han är i stort behov av en operation. Katrin Hruska har själv erfarenhet från att jobba i Afrika, efter en tid i Botswana, och vet hur det kan se ut på sjukhus med bristande utrustning.

– Tydligen finns det inte en fungerande termometer på sjukhuset, och ingen saturationsmätare, men man har kunnat göra en skiktröntgen. Det kan ofta vara så, att man har viss dyr utrustning, men kan sakna det mest basala.

Hennes egen tid i Botswana bidrar också till att hon vill engagera sig i frågan.

– Jag kan också känna igen mig i att man åker ner för att göra något gott, och  sedan riskerar att fastna där. Jag tycker också det är viktigt att driva frågan om vilket skydd man har som läkare som åker iväg för att arbeta i andra länder.

När Fikru Maru vårdades på sjukhus utbröt en brand på fängelset, vilket det rapporterades om i flera medier. Rent generellt är Katrin Hruska kritisk till medierapporteringen om Fikru Maru.

– Till exempel om åtalet rapporteras det bara att han hävdar att han är oskyldig, men inte mycket mer.

Men sällan skriver någon att han faktiskt inte åtalas för att ha smugglat någonting, utan för att han påstås ha blivit indragen i en korruptionshärva, menar Katrin Hruska.

Det är ett snabbt besök på två dagar som Katrin Hruska gör i Addis Abeba, och hon kommer att blogga om resan på sjukhusläkaren.se. Du kan läsa mer om Katrin Hruskas tankar inför resan i hennes första blogginlägg här.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera