Karolinska: Medveten satsning på att skapa fasta tjänster
Vi har som krav att man som regel inte ska kunna bli överläkare om man inte disputerat och så vill vi att verksamhetscheferna ska vara forskningskunniga och ha doktorerat. Vi satsar också medvetet på att det ska finnas en karriärstege för den som vill forska, inte bara för de som deltar i den direkta sjukvårdsproduktionen, säger forsknings- och utbildningsdirektören Sten Lindahl.
Han tycker att det ser bra ut för den kliniska forskningen på sjukhuset idag och att Karolinska varit framgångsrikt när det gäller att locka till sig externt riskkapital.
– Senaste räkenskapsåret fick vi in 1,1 miljard kronor i nya pengar till sjukhusmiljön, som inte kom från landsting eller från staten utan från utomstående forskningsfinansiärer.
Skydda tiden för forskning
Trots detta menar Sten Lindahl att det finns problem inom den kliniska forskningen.
– Det stora problemet, som inte är nytt, är att det saknas tid för forskning i den kliniska miljön, eftersom pressen på sjukvårdsproduktion är så hård. Därför försöker vi medvetet skydda tiden för forskning genom att inrätta fler tjänster, säger Sten Lindahl.
Han berättar att Karolinska idag använder minst 51 procent av sina ALF-medel till att anställa folk i landstingsmiljö, samtidigt som man inrättat nästan 80 halvtidstjänster för forskning de senaste fem-sex åren för att garantera forskning i den kliniska miljön.
– Dessa satsningar har tillsammans skapat 150 – 200 tjänster för klinisk forskning under dessa år, så vi ser positivt på utvecklingen, säger Sten Lindahl.
Ökad samverkan med näringslivet
När Sjukhusläkaren frågar vad han skulle vilja förbättra svarar han:
– Att vi fick ytterligare tid för forskning. Att vi kunde förstärka vår implementeringsforskning, så att vi blev bättre på att sprida ny kunskap som vi fått genom forskningen i den kliniska miljön. Jag skulle också vilja ha en ökad samverkan med näringslivet kring den farmakologiska och medicintekniska produktionen.
Kim Nordlund & Linnéa Borgert