Så ska Karolinska gå vidare efter Macchiarini
De två verksamhetschefer som fick ta en time-out efter att Kjell Asplund presenterat sin utredning om Paolo Macchiarinis verksamhet på Karolinska universitetssjukhuset får lämna sina poster. Det är en av de åtgärder som sjukhuset presenterade idag.
Ledningen för Karolinska Universitetssjukhuset är nu klar med sin genomgång av Kjell Asplunds utredning. De har tagit fram en lista på 33 förbättringspunkter, som kommer genomföras i tre tidsintervaller; på kort, mellan och lång sikt. För att genomföra arbetet har en programsamordnare utsetts. Vidare kommer de åtgärder som ska genomföras ges som tydliga uppdrag från sjukhusdirektören till rätt del av organisationen och Karolinskas ledningsråd kommer att följa upp rapporteringen av åtgärdsprogrammet regelbundet.
–Vi tar samtliga punkter i utredningen på största allvar och kommer att fånga upp dem på olika sätt. Jag kommer att dela ut tydliga ansvar till olika chefer, men många av oss, för att inte säga alla, i organisationen kommer att vara delaktiga i förbättringsarbetet. Att förändra vår kultur så att den blir öppnare är exempelvis något som vi alla bidrar till, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.
Sjukhusledningen ska följa upp strukturen och kulturen på hela sjukhuset, inte endast thorax- och öron-näsa-halsklinikerna som berörts av Macchiarinis verksamhet.
De två sedan tidigare timeoutade verksamhetscheferna på thorax- och önh-kliniken, får också enligt pressmeddelandet lämna sina poster:
”När det gäller ansvarsfrågan, har flera olika verksamhetschefer varit verksamma under perioden, men ingen av de verksamhetschefer som anställde Macchiarini är kvar i sina chefsförordnanden. Hela Paolo Macchiarini-fallet är exceptionellt men som verksamhetschef har man ett formellt ansvar. Detta gör att två chefer nu lämnar sina chefsuppdrag på Karolinska universitetssjukhuset”
I övrigt utlovas att patientsäkerhetsarbetet ligger högst upp på ledningens agenda. Brev med en officiell ursäkt har skickats till den patient som ännu lever efter sin luftstrupstransplantation samt anhöriga. Karolinska har även sträckt ut en önskan om en personlig kontakt för att diskutera om sjukhuset kan ge någon form av stöd.
Sjukhusledningen meddelade tidigare att alla operationer Paolo Macchiarini gjort har granskats och att det fanns fyra fall, som inte har med syntetiska luftstrupar att göra, där det fanns en oro för att allt inte gått rätt till. När det gäller de fyra fallen finns redan en Lex Maria-anmälan på ett av dem och för ytterligare två fall kommer att utredas ytterligare. I det fjärde fallet har man bedömt att ingen åtgärd krävs.