Nyhetsarkiv

Karolinska hittade inga brister på hjärtkliniken

Karolinska universitetssjukhuset tillbakavisar förra veckans uppgifter om att hjärtpatienter behandlats mot de medicinska riktlinjerna. Chefläkare Gunnar Öhlen, säger till Svenska Dagbladet att man inte kunnat hitta något som styrker uppgifterna.

I en artikel som publicerades i Svd förra veckan berättade ett flertal hjärtkirurger anonymt om hur de i ett 20-tal fall ska ha tvingats behandla svårt hjärtsjuka patienter med ballongutvidgning när de egentligen hade behövt en bypassoperation. Något som går helt emot de medicinska riktlinjerna. Chefläkaren Elda Sparrelid uppgav då att hon inte kände igen bilden som beskrevs, men att saken skulle undersökas.

När Karolinska nu har haft en dryg vecka på sig att studera avvikelserapporter och jämföra statistik över operationer med tidigare års siffror, men enligt chefläkaren Gunnar Öhlen har man inte hittat någonting.

”Vi har lagt ner en knapp vecka på att analysera det här och hittills har vi inte kunnat hitta något enskilt fall där detta kan beläggas” säger han till SvD.

Det man har hittat är att det genomförts fler operationer under första halvan av året än under samma perioder 2015 och 2014. Det syns dock ingen ökning i antalet ballongutvidgningar, PCI.

– Även för kransoperationer ser vi en viss ökning. Men PCI har inte ökat, säger han.

Eftersom KS inte hittat tecken på några missförhållanden kommer troligtvis ingen IVO-anmälan att göras.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera