Karin Båtelson: Vårdplatsbristen skapar ineffektiv vård

87 procent av läkarna anser att bristen på vårdplatser är ett mycket allvarligt eller allvarligt problem i det dagliga arbetet. Det rapporterar tidningen Framtidens Karriär – Läkare, som gjort en undersökning bland slumpvis utvalda läkare i landet.

Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson, som sedan februari också är ordförande i Läkarförbundets nyinstiftade arbetsgrupp med fokus på just vårdplatser kommenterar frågan i tidningen:

”Bristen på vårdplatser medför många negativa konsekvenser på den dagliga hälso- och sjukvårdsverksamheten. Att tvingas skriva ut patienter alltför tidigt och ständigt tvingas prioritera vilka patienter som ska läggas in eller skrivas ut skapar en etisk stress. Vården blir ineffektiv när vårdpersonalen tvingas lägga mycket tid på att jaga lediga vårdplatser och när patienter som skrivits ut i förtid återkommer efter ett par dagar” säger hon till tidningen.

Hon nämner också att risken för att fel begås ökar, inte minst när patienter måste skrivas in på fel avdelning och att långa väntetider samt att både läkare och annan vårdpersonal tröttnar och säger upp sig som konsekvenser av vårdplatsbristen.

”För att förebygga framtida vårdplatsbrist krävs att beläggningsgraden aldrig blir högre än 90 procent, att sjukhusen ser över antalet IVA-platser och intermediärvårdplatser samt att den kommunala omsorgen verkligen tar hand om de patienter som skrivs ut. En ökad samverkan mellan sjukhuset och patientens hemkommun angående den omsorg som behövs efter utskrivningen behövs. Ytterligare en åtgärd som kan öka antalet vårdplatser är att varje yrkeskategori inom vården fokuserar på de arbetsuppgifter som de är mest kvalificerade för” avslutar Karin Båtelson.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården