Nyhetsarkiv

Karin Båtelson: Sluta bortförklara vårdkrisen

Karin Båtelson.

Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson skriver i dag i en debattartikel i Dagens Samhälle att det är dags att sluta bortförklara vårdkrisen och i stället ta tag i det verkliga problemet: platsbristen.

Karin Båtelson skriver att läkarförbundet granskat sommarens medierapportering kring överbeläggning och utlokalisering i hälso- och sjukvården och hittat 650 artiklar som på olika sätt belyser den akuta platsbristen i vården. ” Alla är överens om att situationen är ohållbar. Så varför uteblir förändringen? Undrar Karin Båtelson.

Läkarförbundets granskning ger två svar, skriver hon. Det första svaret är att arbetsgivare hellre verkar vilja förklara platsbristen än åtgärda den. Ofta hänvisas till personalbrist, medan kausaliteten snarare är det motsatta:  ”vårdplatsbristen är ett av vårdpersonalens största arbetsmiljöproblem, och en orsak till personalflykt.” skriver Karin Båtelson.

Det andra svaret är att vårdgivare och huvudmän i stället för att arbeta långsiktigt och förebyggande applicerar akuta, tillfälliga lösningar på vad som blivit ett permanent problem.

”Landstingens långvariga avsiktliga minskning av antalet vårdplatser har skett med vare sig patienternas medicinska behov eller personalens arbetsmiljö för ögonen. Det räcker nu. Det är dags att sätta patienter och personal före bortförklaringar och tillfälliga lösningar. Inte en sommar till. ” avslutar Karin Båtelson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera