Nyhetsarkiv

Kamprad Memorial Hospital

Någon sade här om dagen att byggkontraktet över Nya Karolinska är det finaste Skanska någonsin har fått. Det skulle inte förvåna mig och jag undrar självklart var notan kommer att landa. Hur mycket pengar kommer egentligen att finnas kvar till att driva det nya fina sjukhuset när det till slut står färdigt?

Det känns som om vi är många som är oroliga över vad det skall bli av Karolinska Sjukhuset i framtiden. Kanske är det bara som vanligt, att man inte vill ha det nya för att det är okänt. Att man hellre har något gammalt som fungerar halvbra, än satsar på något nytt som har chansen att bli bättre. Men det känns som om oron här är befogad även om jag verkligen önskar att den inte vore det. Min oro gäller det jag har hört om planen för det nya, inte över att det är nytt i sig. Att något är nytt betyder inte att det automatiskt är vare sig bättre eller sämre än det gamla. Det beror ju helt på vad vi gör med det!

Eller inte gör med det. Vi skaffar inte fler vårdplatser. Vi behåller inte ens det nuvarande antalet. Vad jag har förstått skall det bli färre! Vart skall patienterna ta vägen? Kommer nu alla Stockholms sjukhus bli tvungna att bygga ut bara för att kompensera för alla de patienter som då lär strömma från Solna? Det låter dyrt det med.

Kostsamt är ju för övrigt bara förnamnet för Nya Karolinska, det är i alla fall så jag har förstått saken. Och dyrare lär det alltså bli. Hur skall vi lösa det? Eller snarare, med vems pengar? En intressant lösning vore ju om någon som har riktigt mycket pengar gick in och finansierade stora delar av bygget mot att sjukhuset uppkallades efter denne. Någon halvt skämtsamt, halvt förhoppningsfullt namnet Kamprad Memorial Hospital här om dagen. Jag vågar inte hoppas att något sådant skulle ske. Men visst vore det ett underbart mirakel? Då kunde mer pengar kunde satsas på själva sjukvården. Det känns som om någon, någonstans har glömt att det krävs så otroligt mycket mer än en byggnad för att vårda patienter!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera